Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren MP4-12C Spider officiell

Det dröjde inte många dagar från teaserbilderna innan McLaren MP4-12C Spider blev officiell. Till nyheterna hör en unik plåtcabskonstruktion. Här är alla fakta och bilder!

Det är bara ett par dagar sedan McLaren släppte teaserbilder på nya MP4-12C Spider. Nu har den taklösa syskonbilen till MP4-12C blivit officiell på riktigt.

Precis som vi berättat tidigare är grunduppbyggnaden samma som för coupémodellen, med samma kolfiberchassi av MonoCell-typ och samma 625 hästkrafter starka 3,8-liters, dubbelturbomatade V8. En sjuväxlad SSG dubbelkopplingslåda som kan växlas med paddlar matar sedan ut kraften till backen.

Huvudsakliga skillnaden mot vanliga MP4-12C är förstås att Spider har fällbart tak. Plåtcabskonstruktionen (som McLaren av någon anledning kallar "fällbar hardtop") är unik så tillvida att själva takdelen endast är i ett stycke som täcker sittbrunnen från A-stolpe till bakre sidoparti (som fälls upp vid takfällning. Bakrutan kan fällas upp och ner individuellt, och användas uppfälld som vindavvisare med fällt tak, eller nedfälld som ventilation (och ljudbildsskapare) med taket uppe. Med taket uppe kan också 52 extra liter bagage tas med. Takfällning kan också, olikt många av konkurrenterna, ske i farter upp till 30 km/h.

Skillnaderna i övrigt mellan Spider och vanliga MP4-12C är påfallande små. 0-100 km/h avverkas på samma tid, 3,1 sekunder, och till 200 km/h skiljer bara 0,2 sekunder till coupéns fördel (Spider gör 0-200 km/h på 9,0 sek). Toppfarten anges till 329 km/h, endast fyra punkter under den takförsedda. Bensinförbrukningen enligt EU-cykeln är också densamma för de båda bilarna, 1,17 l/mil, liksom koldioxidutsläppen (om nu någon kund bryr sig om det) på 279 g/km. Viktfördelningen är 42/58 i procent räknat, med övervikt på bakhjulen, och likt vanliga MP4-12C är luftbroms standard, liksom 19-tumshjul fram och 20-tumshjul bak. Nya fälgar, av modellen "Diamond Cut" är dock standard på Spider.

Är du sugen kan du redan nu beställa ditt exemplar från McLaren, med första leverans planerad att ske i november i år. Förhoppningsvis har vi ett McLaren-showroom i Sverige ungefär samtidigt.