Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren MP4-12C uppgraderas med mer effekt

McLarens tungvrickarmodell MP4-12C har fått sig en första översyn och bjuder nu på 25 extra hästkrafter samt andra tekniska förbättringar. Därmed blir den lite snabbare från och med årsmodell 2013.

Sett till prislappen är McLaren MP4-12C en imponerande supersportbil. Inte riktigt lika mycket ”bang for the buck” som Nissan GT-R men betydligt mer än exempelvis Ferraris och Lamborghinis modeller.

 Från och med årsmodell 2013 vässar McLaren sin ögonsten MP4-12C. Utseendemässigt är det inga skillnader bortsett från ett modifierat Speed Marque-emblem. I stället är det undertill som nyheterna finns. Den 3,8 liter stora V8-motorn, betecknad M838T, har hittills levererat 600 hästkrafter jämnt men från och med nästa år är det 625 som gäller tack vare programvaran som mappats om. Vridmomentet om 600 newtonmeter är oförändrat. Dessutom har man sett över gasresponsen och finjusterat den sjustegade SSG-lådan med tillhörande koppling så att de är mer exakta och alerta vid växlingar.

 Trots de extra hästkrafterna och övriga justeringar berörs varken koldioxidutsläppet, fortfarande 279 gram per kilometer, eller tiden för sprinten 0-100 km/h, det vill säga 3,1 sekunder. Däremot går 0-200 km/h på 8,8 sekunder, 0,1 sekund snabbare än tidigare, samt 0-300 km/h på 26,5 sekunder vilket är en sekund blankt kvickare än för årsmodell 2012. De extra hästarna kapar dessutom en tiondels sekund på kvartsmilen. Därmed avverkas de 402 metrarna numera på 10,6 sekunder med en slutfart på 219 km/h (tidigare 218 km/h). Toppfarten har också fått sig en boost – 333 km/h betyder att man tar sig tre kilometer längre på en timme än innan uppgraderingen.

 En annan läcker nyhet som kommer med årsmodell 2013 är vad man kan gör med motorljudet som leds in i kupén. Tidigare har ljudet varierat beroende på vilket körläge man försatt bilen i – Normal, Sport eller Track. Men från och med nu kan man som förare själv ställa in hur stor portion av ljudet man vill ha in till förare och passagerare.

 En nyhet är också att touchknapparna för att öppna dörrarna har ersatts av små knappar så att intrycket blir lite mer mekaniskt. Kanske McLaren har haft samma strul med sina touchknappar som Jaguar har med touchknappen för handskfacket på bland annat XF.

 En mindre men för spekulanterna ändå intressant nyhet är att från och med årsmodell 2013 är strålkastarna hopkopplade med regnsensorn. Om regn landar på vindrutan tänds strålkastarna automatiskt tillsammans med vindrutetorkarna, men bara om man har ljusomkopplaren i läget Auto-Light.

 Ett par nya exteriöra färger, nya fälgar och ny inredning finns också med bland förändringarna när 2013 är aktuell, vilket är nu. Ett smart tilläggspaket till MP4-12C är Vehicle Lift som tillåter dig att höja din bil med upp till 40 millimeter fram och upp till 25 millimeter bak i farter mellan 0 och 60 km/h. Kan vara bra när man ska köra på en gata med vägbulor och annat konvext.

 Det kanske bästa av allt med dessa nyheter är att alla kunder som köpt årsmodell 2012 kan ta del av de flesta tekniska nyheter. Utan kostnad!