McLaren P1

McLaren P1 – produktionsversionen avslöjad

Åtminstone säger sig den franska biltidningen att detta är patentritningarna som visar McLaren P1 i produktionsform. Spännande i så fall, för skillnader mot konceptet finns där. Är det så här världens bästa superbil ser ut?

För en vecka sedan var det stor internetpremiär för McLarens nya supersportbil P1, om än i konceptkläder. Den färdiga bilen redo för hugade spekulanter ska stå klar inom ett år. Kort och gott beskriver McLarens vd Antony Sheriff som den bästa bilen någonsin, inte sett till högst toppfart utan med hänsyn till körbarhet på både väg och bana. Med tanke på vad McLaren är kapabla till behöver vi inte ifrågasätta att möjligheten absolut finns. Bilen är ju dessutom något av en uppföljare till 1990-talsikonen F1.

 Tyvärr berättade McLaren ingenting om bilen drivlina men vi förmodar att det blir en variant på 3,8-litesåttan som sitter i MP4-12C. Rykten pratar om näst intill 1000 hästkrafter och en accelerationsförmåga som nästan matchar Bugatti Veyron.

 Nu påstår franska L’Automobile Magazine att de kommit över patentbilder på hur den produktionsklara bilen ser ut. Den ena av dessa tre bilder ser du här ovan (övre halvan av bilden), resterande två ser du här.

 Att det är P1 på skisserna ser vi tydligt men det finns några skillnader. Exempelvis fronten som är mer utdragen och spetsiga samt någon form av luftintag framför främre hjulhusen. Baktill sitter en större diffusor och bakljusrampen sveper mer på skisserna än på de få bilder som McLaren delat med sig av hittills. Största skillnaden är den uppfällbara bakvingen som man kan ana på bilderna av konceptbilen. Denna lär med största sannolikhet fungera på samma sätt som på MP4-12C (webb-tv på länken), det vill säga som luftbroms vid inbromsning.

 Om ett par dagar är det världspremiär för designkonceptet McLaren P1 på bilsalongen nere i Paris. Kanske McLaren är bussiga att berätta lite mer om de läckta bilderna.