McLaren P1

McLaren P1 – världens bästa sportbil?

Dagens meganyhet i bilvärlden är McLaren P1, britternas nya supersportbil som ska knäcka allt annat när det kommer till att vara förarens bil. Snabb är den tack vare närmare tusen hästkrafter.

Att McLaren kan bygga supersportbilar vet vi verkligen om. På 1990-talet var det McLaren F1 som dominerade genren. Den var en gång i tiden innehavare av titeln ”världens snabbaste produktionsbil” med 386 km/h. Dock lyckades man klocka den för ännu högre hastigheter några gånger.

 McLarens senaste under är MP4-12C som inte bara är snabb och läcker, den vann även Teknikens Världs Bankalas i somras, utan några större problem trots tuff konkurrens.

 Men som vi alla vet gick McLaren redan från början ut och berättade att MP4-12C inte är en ersättare till F1. Inte på långa vägar. ”Ersättaren” till F1 får vi i stället se i dag när McLaren P1 har smygpremiär inför den stora avtäckningen 27 september på Parissalongen.

 McLaren berättar att P1 har hämtat teknisk och spirituell inspiration från företagets racingdivision. Deras kunskap inom området är välkänd och något som vi redan fått se smakprov på hos MP4-12C med sin chassikonstruktion i kolfiber.

 McLaren säger att P1 inte nödvändigtvis ska bli världens snabbaste bil, något som Bugatti Veyron Super Sport är för tillfället, utan man säger i stället att P1 ska vara bäst i världen på att vara förarens bil. Att den ska vara den snabbaste serieproducerade bil man ta ut på bana.

 – Vårt mål är att göra McLaren P1 till den mest spännande, mest kapabla, mest tekniskt avancerade och mest dynamiskt utförda bil som någonsin gjorts, säger McLarens vd Antony Sheriff.

 Bilen vi ser här på bilderna är inte den slutgiltiga produkten. Det är en designstudie som vi bjuds på här och på Parissalongen om nio dagar. Den färdiga bilen ska i stället stå klar inom tolv månader och placerar sig då både prestanda- och prismässigt över MP4-12C.

 McLaren berättar ingenting om drivlinan men förhandssnacket är inne på att det blir samma V8-motor på 3,8 liter som i MP4-12C men som förändras för att kunna leverera ännu mer. 976 hästkrafter är siffran det talas om, då tillsammans med KERS-systemet som lagrar energi på samma vis som Formel 1-bilar och som man kan lösgöra i form av hästkrafter genom en knapptryckning. 0-100 km/h uppges hamna på 2,8 sekunder (0,3 sekunder snabbare än MP4-12C och 0,3 sekunder långsammare än Veyron Super Sport) och toppfarten på 384 km/h.

 Nästa år vet vi de exakta siffrorna, om McLaren nu inte väljer att avslöja lite mer än vad vi förväntar oss på Parissalongen. Och om ett år eller två vet vi om McLaren har byggt världens bästa sportbil eller inte. En hel del pekar på att så kan vara fallet.