Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: McLaren

McLaren Sabre presenterad – starkare än Senna

McLarens senaste skapelse – Sabre – har nu tittat fram. Ryktena om en elektrifierad modell stämde inte, men den är ändå starkare än värstingen Senna. Snabbare är den också.

Sabre är utvecklad av McLarens specialavdelning i brittiska Woking, McLaren Special Operations, eller MSO som det heter i kortform. Ändå är det inte McLaren själva som presenterar nya supersportbilen, utan märkets återförsäljare i Beverly Hills. Det kan tyckas märkligt, men förklaringen ligger förmodligen i att Sabre endast ska säljas på USA-marknaden och första exemplaret har redan levererats till kund, och det var just Beverly Hills-handlaren som stod för leveransen.

PROVKÖRNING: McLaren F1 

McLaren Sabre, som under de kommande månaderna ska byggas i enbart 15 exemplar, sades på förhand vara en hybridmodell med över tusen hästkrafter. Den uppgiften stämde inte eftersom Sabre endast har M840T-motorn, det vill säga McLarens 4,0 liter stora V8 placerad bakom kupéutrymmet. Ingen elektrifiering nämns, däremot effekten och vridmomentet. 824 hästkrafter och 800 newtonmeter är siffror som slår självaste McLaren Senna. I alla fall effektsiffran eftersom Senna ”bara” har 800 hästkrafter. Maxvridet är däremot detsamma.

PROVKÖRNING: McLaren Senna 

1 AV 4
Foto: McLaren
2 AV 4
Foto: McLaren
3 AV 4
Foto: McLaren
4 AV 4
Foto: McLaren

PROVKÖRNING: McLaren 720S 

Några accelerationssiffror avslöjas inte, däremot toppfarten som är 350 km/h. Det gör Sabre till McLarens snabbaste tvåsitsiga modell genom tiderna. McLaren har skapat snabbare bilar, men då har de varit tresitsiga.
Om elektrifierade McLaren-modeller sorteras bort är 824 hästkrafter mer effekt än i någon annan modell från den brittiska supersportbilstillverkaren.

Vad McLaren Sabre kostar är okänt, men räkna med att en svensk medellön inte räcker långt.

PROVKÖRNING: McLaren 720S Spider