Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren Speedtail officiell – 403 km/h i toppfart

I dag har McLarens superhybrid Speedtail, en andlig efterträdare till ikonen F1, premiär. Men du kan sluta drömma redan nu, alla exemplar är redan sålda.

Speedtail är McLarens nya supersportbil i Ultimate Series-klassen där Senna och P1 redan finns, eller som de själva kallar modellen: ”Vår första hyper-GT”.

Detta är alltså bilen som internt har gått under benämningen BP23, och som delvis ska ses som den naturliga uppföljarens till 1990-talsikonen McLaren F1. Det märks inte minst på interiören med förar- och passagerarstolarnas placeringar.

 Inte helt olik Koenigsegg Regera i denna vinkel, inte minst då färgen också är lik Koenigseggs superladdhybrids karossfärg. Lite Volkswagen XL1 kan vi också skönja.

McLaren F1-insida

Centralt, längst fram är förarstolen monterad, som i en riktig racer. Det ger föraren bättre kontakt med bilen och framför allt en bättre överblick. Passagerarstolarna, två till antalet, är placerade snett bakom förarstolen, en på vardera sida. Precis som det såg ut i McLaren F1.

Biltillverkare brukar prata om att förarmiljön är fokuserad mot just föraren, och i Speedtail är det sannerligen så. Den digitala instrumenteringen med inte mindre än fem skärmar är vinklad mot bilen centerlinje, det vill säga mot föraren. De två yttre skärmarna fungerar, med hjälp av kameror, som ytterbackspeglar.

Notera även växelväljarens placering. Hittar du den inte? Leta efter takbelysningen så ser du.

Lååång med kolfiber

McLaren Speedtail är som andra bilar från märket baserad på en monocoque-konstruktion i kolfiber. Den är klädd med en 5,2 meter lång och ”droppformad” kaross som även den är i kolfiber. Den beskrivs som den kaross med lägst luftmotstånd av alla McLaren-bilar, vilket vi inte för en sekund tvivlar på.

Just luftmotståndet har det jobbats hårt med, något som även syns på de främre hjulen som är täckta. Kamerorna som filmar bakåt och som gör att vanliga ytterbackspeglar inte behövs är indragbara för att uppnå ännu lägre luftmotstånd.

McLaren har haft flera olika partners vid utvecklandet av Speedtail, bland annat Semcon i Göteborg.McLaren har haft flera olika partners vid utvecklandet av Speedtail, bland annat Semcon i Göteborg.McLaren har haft flera olika partners vid utvecklandet av Speedtail, bland annat Semcon i Göteborg.
McLaren har haft flera olika partners vid utvecklandet av Speedtail, bland annat Semcon i Göteborg.

Former som Koenigsegg

Utseendemässigt ser Speedtail inte ut som någon annan McLaren, även om där finns gemensamma drag. Speedtail ser i stället ut som en strömlinjeformad konceptbil från 1980- eller 1990-talet.

En annan bil som McLaren Speedtail påminner en hel del om är Koenigsegg Regera. Stjärten, bilens bakdel, snörper ihop på ett väldigt likartat sätt. Att karossfärgen dessutom ser ut att vara mer eller mindre densamma som den Regera presenterades i hjälper också till att se likheter mellan de båda supersportbilarna.

Låg och hyfsat tung

Aluminiumbaserad hjulupphängning med fjädring av aktiv typ gör att Speedtails markfrigång kan justeras med 3,5 centimeter. I lägsta läget är högsta punkten på bilen 112 centimeter ovan mark. Det är en centimeter högre än Koenigsegg Regera.

Speedtail är nästan en halvmeter längre än supersportbilen McLaren Senna och väger i torrt utförande, trots massor av kolfiber och aluminium, 1 430 kilo. Det är 232 kilo mer än Senna. Det är även tio kilo mer än Koenigsegg Regera som förvisso är 64 centimeter kortare.

Kameror på dörrarna fungerar som ytterbackspeglar. Dessa fälls in när det är dags för verklig höghastighetskörning.Kameror på dörrarna fungerar som ytterbackspeglar. Dessa fälls in när det är dags för verklig höghastighetskörning.Kameror på dörrarna fungerar som ytterbackspeglar. Dessa fälls in när det är dags för verklig höghastighetskörning.
Kameror på dörrarna fungerar som ytterbackspeglar. Dessa fälls in när det är dags för verklig höghastighetskörning.

Hybrid med över tusen hästar

McLaren är inte speciellt detaljrika när de beskriver Speedtails drivlina, men de berättar att den är av hybridtyp, alltså inte laddbar, där en bensinmotor tillsammans med en elmotor utvecklar 1 050 hästkrafter. Bensinmotorn är en twinturbo-V8 som sannolikt är densamma eller väldigt lik den 4,0-litersmaskin som används i Senna (där ger den 800 hästkrafter). 1 050 hästkrafter är mycket men står sig ganska slätt mot Regeras 1 500 hästkrafter (var för sig ger Regeras V8 1 100 hästkrafter och elmotorn 700 hästkrafter).

Emblemet är i 18 karat vitguld.Emblemet är i 18 karat vitguld.Emblemet är i 18 karat vitguld.
Emblemet är i 18 karat vitguld.

Prestanda

I körläget Velocity prioriteras hög hastighet. Då sänks chassit till lägsta läget och kamerorna i dörrarna dras in. I detta läge är toppfarten 403 km/h. 0-300 km/h går på 12,8 sekunder, 1,9 sekunder långsammare än vad det tar för Koenigsegg Regera. Några andra prestandasiffror än dessa bjuder McLaren inte på i nuläget.

Pris och tillgänglighet

106 exemplar av Speedtail ska McLaren bygga. Att få lägga vantarna på en av bilarna kostar motsvarande 20,5 miljoner kronor – plus skatter och andra eventuella avgifter. Men lägga vantarna på en kommer du inte att få göra, om du redan inte gjort det, för alla exemplar är redan slutsålda.