Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
McLaren X-1McLaren X-1McLaren X-1
McLaren X-1

McLaren X-1 – en aubergine på hjul

Ful som stryk eller alldeles bedårande vacker? Det avgör du så klart. Men konceptbilen McLaren X-1 är åtminstone en mycket märklig bil – på mer än ett sätt.

I helgen äger bilutställningen Pebble Beach Concours d’Elegance rum i Kalifornien. En av alla bilar man kan beskåda på plats är McLarens konceptbil som lyder under namnet X-1 och som du kan se bilder på här nedan.

 X-1 ser inte bara aningen märklig ut, historien bakom bilen är minst lika märklig. Den är beställd i ett exemplar av en kund som redan har haft en McLaren F1 samt en Mercedes SLR McLaren i sin ägo och som i dag äger en MP4-12C. Nu ville han ha en bil som har samma kapacitet som MP4-12C men med en kaross som speglar kundens behov och personlighet.

 Idén till bilen kom redan för tre år sedan och efter ett tre timmar långt möte där kunden fick träffa McLaren Special Operations chef Paul MacKenzie och designchef Frank Stephenson kom trion fram till vad kunden ville ha. Och här kommer det märkligaste av allt – kunden ville ha en bil som påminner om klassiska bilar som Facel Vega från 1961, Chrysler d’Elegance Ghia från 1953, Buick Electra från 1959, Mercedes 540K från 1939 samt Citroën SM från 1971. Men inte nog med det, kundens bil skulle också påminna om en klocka från Jaeger LeCoultre, en Airstream-husvagn, en penna från Thomas Mann Montblanc, en flygel (klaverinstrumentet) samt en aubergine. En salig blandning på önskemålen med andra ord. Men vi undrar om inte batmobil också var en av efterliknelserna.

 Bilen, som är baserad på MP4-12C, innehåller så klart en stor mängd kolfiber, både interiört och exteriört. Den väger omkring 1400 kilo och har en dubbelturbo-V8 på 625 hästkrafter. Det är samma specifikationer som för McLaren MP4-12C av årsmodell 2013. Några prestandauppgifter bjuds det inte på men dessa bör vara likvärdiga med MP4:ans med reservation för eventuellt förändrat luftmotstånd. Det skulle i så fall innebära 0-100 km/h på 3,1 sekunder, 0-200 km/h på 8,8 sekunder och 0-300 km/h på 26,5 sekunder samt en toppfart på 333 km/h.

 Ful som stryk eller bedårande vacker? Hur lyder din dom?