Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLarens nya supersportbil 720S avslöjad

Den ska inte visas för omvärlden förrän i mars, men redan nu får vi se nya supersportbilen från McLaren som tros gå under namnet 720S. Spana in linjerna!

McLaren har några hektiska år framför sig. Inom en tidsram på fem år ska hela 15 nya modeller presenteras. Först ut är den modell som internt betecknas P14 och som ska ha sin världspremiär på bilsalongen i Genève i mars. Tanken var att vi vanliga dödliga skulle få se bilen först då, men eftersom McLaren för några timmar sedan höll ett speciellt event för tänkbara köpare, där bilen visades upp bakom lyckta dörrar, får även vi se nya supersportbilen nu. Vi får helt enkelt tacka dagens mobiltelefoner och Instagram.

Som vi kan se på bilden är det helt nya former som 720S, som modellen förmodas heta, bjuder på. Mer böljande linjer än hos föregångaren 650S som är linjeskön på sitt vis. Nu är det mer graciöst linjespel som vi här bjuds på i Volcano Orange-kulören.

McLarens nya supersportbil bygger runt nya kolfibermonocoquekonstruktionen (långt ord) som företaget presenterade som Monocage II i början av året. En konstruktion som är ännu lättare än föregångaren som sitter i bland annat 650S. 18 kilo har kapats och tillsammans med en rad andra viktbesparande åtgärder ska 720S väga in på 1 283 kilo, mer än hundra kilo mindre än 650S.

McLaren har också berättat att P14/720S har dubbelt så högt marktryck än 650S, bland annat tack vare de nya, flödande formerna och en helt ny typ av vinge (fälls inte när den inte behövs) som sträcker sig över hela bilens bredd.

Dessutom sägs den ha ett speciellt banläge som enligt uppgift gör den snabbare än McLarens superflaggskepp P1 runt ”en bana”. Om det är en specifik bana det syftas på och i så fall vilket är lite luddigt.

Motorn är precis som tidigare en twinturbo-V8 men omarbetad jämfört med tidigare. Den väntas utveckla 720 hästkrafter, därav modellnamnet (som alltså inte är officiellt).

Om en och en halv månad har vi ännu bättre koll på läget när bilen avtäcks i Genève.

https://www.instagram.com/p/BPwu5JdBM5c/