Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Prestandabilar, sportbilar, supersportbilar... bara en kan vara bäst
2 AV 2
Foto: Chris Brown / McLaren

McLarens suv kommer tidigast 2028

Så gott som alla tillverkare har en suv i modellpaletten men inte McLaren. VD:n Michael Leiters har viktigare saker på agendan men har ändå framtiden ganska klar för sig. 

Med suvmodeller lanserade av sportiga märken som Ferrari, Lamborghini, Porsche och Maserati är det lätt att flytta blicken mot McLaren. Men vi lär få rulla med fingrarna länge, Ja, åtminstone till år 2028. Tidigare än så är det inte aktuellt att märket lanseras sin utmanare i klassen, det bekräftar märkets vd Michael Leiters för Autocar. Att förväntningarna höjts sedan han tillträdde som vd för lite mer än ett år sedan är inte heller så konstig då han varit med och ta fram både Cayenne och Purosangue – Porsche och Ferrari suvar.

Leiters fokus den närmaste tiden ligger på att få tillverkaren in på rätt väg, vad som kommer sen återstår att se.

– Om vi är på väg mot lönsamhet kan vi börja tänka på en expansion över olika segment. Vi kallar det ”shared performance” och det kan omfatta allt som har mer än två dörrar och/eller mer än två platser, säger Michael Leiters.

Inga beslut är ännu fattade och en eventuell suvmodell, eller något annat som passar in under parollen ”shared performance”, ligger längre fram i tiden. Michael Leiters utvecklar: 

– Det här är något vi får tänka på senare. Vi har inte fattat något beslut men det är definitivt en affärsmöjlighet för oss. Men jag ser inte det inom en snar framtid. Från rekapitalisering till lönsamhet plus utvecklingstiden för bilen – det kan inte ske före 2028.

Han säger också att 2023 är ett tufft år. Arbete görs nu att få McLaren mer lönsamt och samtidigt höja kvaliteten på bilarna – det är därför fabriken i Woking inte går med full kapacitet i dag.

Laddhybriden McLaren Artura.Laddhybriden McLaren Artura.Laddhybriden McLaren Artura.
Laddhybriden McLaren Artura. Foto: Chris Brown / McLaren / Stan Papior

Bra 500 exemplar har levererats av laddhybriden Artura (en bil vi på Teknikens Värt så klart har kört) och nu är det dags att få i gång produktionen av 750S. Dessa två kommer utgöra kärnan fram till 2028. Utbudet ska städas upp då den har spretat lite väl mycket tidigare och framtida modeller ska baseras på tre grundpelare: förbränningsbilar, hybrider och elbilar, där hybriderna kommer utgöra 90 procent av de sålda bilarna om fem år.

När det gäller renodlade elbilar säger Michael Leiters att de ”inte ville göra en bil som väger 2 000 kilo och med 2 000 hästkrafter som vem som helst kan göra”. Han vill se en elbil jämförbar med en 750S viktmässigt, något som överträffa det McLaren hittills har gjort med förbränningsmotorer.