Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

MEB-explosionen: här är fler syskon till VW:s ID.3

Volkswagen har rullat fram de första ID.3 bilarna för provkörning och vi har precis kommit hem från en övning i Hannover och Wolfsburg.

Under hösten ska VW-gruppen visa fler elbilar på samma plattform. 

Här är några av godbitarna.

Volkswagen ID.3 må vara årtiondets största bilnyhet men för VW-gruppen handlar det långt ifrån om en enda modell. ID.3 byggs på plattformen för elbilar, MEB, som ska vara grunden i hela koncernens elbilsoffensiv.

Plattformen betyder bland annat ett fastställt mått på batteripaketet som sätter gränsen för bland annat räckvidden. Det betyder också ett nytt sätt att kommunicera data i bilen vilket sker med hjälp av två kraftfulla datorer.

När grunden är lagd ska design, prestanda och utförande förändras till ID.3-syskonen. VW har nyligen också kommit överens med Ford om att de ska få tillgång till tekniken och vi kan vänta oss en första Ford byggd på MEB inom två till tre år. Även företaget Fisker vill köpa MEB av Volkswagen.

PROVKÖRNING: Volkswagen ID.3

Men det är förstås först och främst inom koncernen som MEB ska användas. Det har hittills varit vanligt med teknikutbyte mellan VW, Skoda och Seat. Nyligen plockade VW hem utvecklingen av småbilar från Seat vilket var en stor prestigeförlust för den spanska divisionen.

Audi har under många år allra mest jobbat tillsammans med Porsche men även Audi ska använda MEB-plattformen. Audi ska erbjuda hela 30 elektrifierade modeller senast 2025 där 20 ska vara renodlade elbilar. MEB-plattformen ska användas till de mindre Audi-bilarna så som A1, A3, Q2, Q3 och Q4. Kommande Q4 e-tron blir den första Audin som byggs på MEB.

PROVKÖRNING: Skoda Enyaq

De lite större elbilarna från Audi, i storlek som A4, A7 och Q5 till Q8 ska byggas på Premium Platform Electric, PPE, precis som Porsche och Taycan. Audi ska också bygga J1 som bygger på ett elsystem på 800 Volt som tillåter snabbladdning upp till 350 kW.

Men Audi e-tron då, som redan säljs? Den är byggd på en modifierad MLB-plattform och den kommer inte att användas för fler elbilar.

Av alla kommande modeller är det de här som kopplats direkt till MEB-plattformen:

Audi: Q4 e-tron och Q4 e-tron Sportback

Cupra: Cupra el-Born

Seat: el-Born

Skoda: Enyaq iV och en mindre kombikupé.

Volkswagen: ID.3, ID.4, ID.5, ID.5 kombi, ID.6 och ID.7.