Med Geely som ägare – Lotus kan bygga suv

I somras tog Geely över en stor del av aktierna i brittiska sportbilstillverkaren Lotus. Det kan betyda att Lotus är närmare en suv än någonsin tidigare.

Det är inte första gången som Lotus, som förknippas med sportbilar som innehar en stor portion körglädje, är med i snacket om suvar. Redan 2006 visade man upp konceptbilen APX, som vi ser på bilden ovan, men som aldrig blev något annat än en vision.

Så sent som för knappt ett år sedan pratades det suv och Lotus än en gång, då via företagets vd Jean-Marc Gales. Sedan dess har det hänt grejer.

I slutet av maj blev det nämligen officiellt att Geely, som redan äger Volvo Cars, köpt in sig i Lotus via 51 procent av aktieinnehavet. Kinesernas köp ska ses som Lotus räddningsplanka. Nu får vi reda på hur denna räddningsplanka kan komma att se ut.

Enligt uppgifter ska Geelys chefer nu snegla på Porsches lyckosamma strategi med en bred modellpalett med framför allt suv-modellerna som extra framgångsrika.

Carl-Peter Forster, medlem av Zhejiang Geely Holding Groups styrelse, säger att Lotus har ett varumärke som fortfarande är starkt men att volymerna om 1 500 till 2 000 sålda bilar årligen är för små. Han och hans arbetskamrater i styrelsen ser potential till högre siffror än så.

Suvar finns det redan gott om inom Geely-koncernen, inte minst Volvo har goda erfarenheter av modelltypen, något som kan komma Lotus till gagn.