Foto: Olle Linder

Mediedrev får eljättarna att sänka laddpriserna

Eljättarna Fortum och Vattenfall sänker priserna för att använda deras snabbladdningsstolpar efter en mediestorm som vi på Teknikens Värld var med och startade.

I februari rapporterade vi att det kostar tre kronor per minut att ladda elbilen vid Vattenfalls och Fortums laddstolpar. Genom ett antal unika beräkningar kom vi fram till skyhöga milkostnader om elbilen eller laddhybriden laddas med hjälp av eljättarnas stolpar. Våra beräkningar låg till grund för det mediedrev som började mala och bland annat Gröna Bilister uppmärksammade vår artikel och kort därefter gav sig självaste miljöminister Åsa Romson in i diskussionen. Det blev för mycket för elbolagen som nu sänker priserna.

Vattenfall sänker priset från tre kronor per minut till två kronor och fyrtio öre, om du har ett laddkort från dem. Det reducerade priset gäller endast under en begränsad period fram till september 2015.

Huvudkonkurrenten Fortum har redan sänkt sitt pris till två kronor per minut ”till dess att vi får en tillfredsställande andel elbilar i drift”.

I nuläget har Vattenfall åtta snabbladdningsstolpar i Stockholm och en i Uppsala. De kommer att bygga ut laddstolpsnätverket i samarbete med hamburgerkedjan Max. Fortum har för närvarande 21 laddstolpar längs europavägar i södra Sverige och de samarbetar med McDonalds och Preem.

Utöver Vattenfall och Fortum planerar även Jämtkraft att börja ta betalt, men vad eller hur de ska ta betalt är fortfarande oklart. Det vill säga per minut eller per kilowattimme.

Även Öresundkraft kommer att börja debitera sina kunder på sina 32 snabbladdningsstationer från och med i höst.

Missa inte att ta del av våra unika uträkningar vilka milkostnaderna blir vid laddning via elbolagens laddstolpar och vid laddning hemma.