Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tobias Nykänen

Mer än dubbelt så många döda fotgängare 2011

Jämfört med förra året har fler än dubbelt så många fotgängare omkommit i trafiken, enligt en undersökning från If. Okunnighet kring zebra-lagen ges som anledning.

2011 blir ett mörkt år i statistiken för antalet döda och skadade fotgängare. Fram till sista oktober förra året dog 21 fotgängare i trafiken. Motsvarande siffra för 2011 visar att 44 personer omkommit i år, en dubblering mot 2010. Samtidigt har antalet skadade halkat upp på en nivå som inte synts till i statistiken på många år, med 272 skadade från januari till oktober. Och siffrorna bådar illa för november och december, som enligt If är de värsta månaderna vad gäller fotgängarolyckor. 

 Enligt If kan en del av olyckorna härledas till okunnighet kring den så kallade zebralagen. Enligt lagen som trädde i kraft 1998 har fotgängare företräde vid obevakade övergångsställen. I en undersökning som If lät genomföra svarade 3 554 personer på frågan om fotgängare har företräde vid obevakade övergångsställen. Av de tillfrågade svarade en av tio Nej och fyra procent valde alternativet Vet Inte, totalt 14 procent.

 – Att så många inte känner till zebralagen är allvarligt och det leder till olyckssituationer, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafikforskare If, i ett pressmeddelande.

Ifs egna studie från förra året visade på att nära en tredjedel, 30 procent, av fotgängarolyckorna inträffar vid obevakade övergångsställen. Enligt en granskning som Motormännen släppte förra veckan underkändes ett av tre övergångsställen i Sverige. Av de siffrorna framkom även att 800 personer skadats eller dödats i genomsnitt de senaste sex åren.

–Vi har inte vrängt några siffror, vi har fått våra siffror från tjänstemän på Transportstyrelsen och dem står vi för. Det går inte att göra olika jämförelser, vi har dessutom mätt på hela året och siffrorna i Ifs undersökning gäller till sista oktober, säger Motors chefredaktör Michael Jonsson i en kommentar till teknikensvarld.se.

Ifs och Trafikverkets siffror hittar du här och artikeln i tidningen Motor finner du här.