Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lopolo / Shutterstock

Mer än varannan bilägare tycker att politikerna misslyckats

Nya skatteregler, miljözoner, dubbdäcksförbud och höga bränslepriser. Det blir dyrare och dyrare att ha bil i Sverige och nu ryter befolkningen till. Varannan svensk tycker att våra folkvalda misslyckats med bilpolitiken.

Bilförmedlaren Kvdbil har låtit Sifo undersöka hur det står till med svenska bilägare och deras åsikt om bilpolitiken. 

Sifo-undersökningen visar att hos de 1 033 tillfrågade bilägarna är missnöjet utbrett. Endast 15 procent har förtroende för hur politikerna hanterar bilfrågorna och 55 procent svarade att de har ganska litet eller mycket litet förtroende. Väldigt många visste inte vad de tyckte.

– Kritiken är svidande och jag tror en viktig orsak är bristen på kontinuitet och förutsägbarhet. Ett bra exempel är bonus/malus-systemet. Den 1 april höjs fordonsskatten på nya bilar för tredje gången sedan införandet 2018. Det är åtminstone en gång för mycket, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Högre bränslepriser oroar

Missnöjet är allra mest utbrett bland dem som äger eller på annat sätt har tillgång till bil. I den gruppen svarar 59 procent att de har ganska litet eller mycket litet förtroende. Men förtroendet är anmärkningsvärt lågt även bland dem som helt saknar bil. Fyra av tio icke-bilister (40 %) svarar att deras förtroende är ganska litet eller mycket litet.

– Det finns nog de som har behov av bil men som avstår att skaffa på grund av hur politiken hanteras. De kanske tycker att ett komplext och föränderligt regelverk gör bilvalet svårt, att bensinen blivit för dyr eller att det inte finns någonstans att parkera eller ladda, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, som förklaring till siffrorna.

Varannan bilägare oroar sig för nya reformer och det som skapar sömnlösa nätter är högre skatt på drivmedel och högre fordonsskatt. Bara var tredje bilägare oroar sig för att de styrande inte ska se till att nödvändiga infrastruktursatsningar blir av.

– Att det är de ekonomiska effekterna som oroar mest kommer inte som en överraskning. Väldigt många svenskar saknar alternativ till bilen, men samtidigt måste ju ekonomin gå ihop, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.