Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frederik Lieberath

Mer än varannan bilförare har dålig syn

Precis som förra året har Bilprovningen i år genomfört frivillig synundersökning på kunderna som är inne för bilbesiktning. Precis som förra året visar undersökningen att väldigt många kör bil med synfel.

I de flesta fall är det människan som är orsaken till en olycka, inte bilen. Ändå är det bilen som ska besiktigas och gås igenom varje år medan människan bakom ratten kan köra år efter år utan kontroller.

 Detta uppmärksammar Bilprovningen årligen genom att varje höst tillsammans med optikerkedjan Synoptik erbjuda gratis synundersökning samtidigt som man besiktigar bilen. I år undersöktes 3127 bilförare på 60 av Bilprovningens stationer runt om i landet. Resultatet av undersökningen visar att 55 procent av de man kontrollerade synen på, alltså över hälften, har sådant synfel att de behöver någon form av synkorrigering. 55 procent är den högsta uppmätta siffran på tre år. Förra året var det 48 procent som skulle behöva synkorrigering.

 Av de 55 procent som är i behov av synkorrigering uppgav en tredjedel av de har bra syn utan några hjälpmedel som glasögon eller linser. Många har alltså en övertro på sina ögon.

 44 procent av alla undersökta uppgav att de kontrollerar sin syn var femte år eller mer sällan. Flera av dem som är i behov av synkorrigering och som är medvetna om det har inte tagit tag i problemet utan fortsätter att köra ändå.

 Dålig syn i trafiken kan innebära livsfara för både de åkande i bilen, andra bilister, cyklister och fotgängare. Det räcker att man inte ser gående som är på väg ut på övergångsstället, att trafikljuset slår om till rött eller att bilen framför bromsar. Exempelvis kör var tionde svensk bilist mot rött ljus.

 – Det är vår förhoppning att det här leder till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken, inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Benny Örnerfors, vd för Bilprovningen.