Foto: © 2013 Ford Motor Company

Mer effekt i Ford Fiesta ST med Mountune

Fords senaste ST-modeller har seglat upp som kritikerfavoriter och det lär inte bli sämre nu när de kan fås med mer effekt. Tillsammans med trimföretaget Mountune erbjuder Ford nu lite extra knuff i Fiesta ST och Focus ST.

Fords nya ST-modeller, i synnerhet Fiesta ST, har blivit något av en favoritvagn här på redaktionen och trots lägst effekt i årets bankalas placerade sig den lilla Fiestan mycket bra i sammanställningen. Kanske hade det blivit en ännu bättre placering om det hade funnits mer än 180 hästkrafter? Vad sägs om 215?

 Det är nämligen exakt vad man får om man köper sin Fiesta ST med ett tuningpaket från Mountune. Mountune har ett samarbete med Ford i Storbritannien och 120 brittiska Ford-återförsäljare är licensierade Mountune-trimmare. För 599 pund, cirka 5 900 kronor, får man ett nytt luftfilter och ny ECU-mappning som höjer effekten till 215 hästkrafter och vridmomentet till 320 newtonmeter.

 För 1 225 pund, motsvarande 12 200 kronor, får man effekten höjd från 250 till 275 hästkrafter och vridmomentet från 340 till 400 newtonmeter genom större laddluftkylare, nytt luftfilter med mera.

 Uppgraderingen ska ta ungefär 90 minuter att göra och bäst av allt är att alla fabriksgarantier fortsätter att gälla. Sämst av allt är att Mountune-uppgraderingarna inte ser ut att bli tillgängliga i Sverige.