Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mer fusk i Porsche Cayenne och Macan som återkallas

Tyska media rapporterar att Porsche tvingas återkalla 60 000 exemplar av suvarna Cayenne och Macan sedan KBA hittat fler olagliga mjukvaror i modellerna.

Dieselgate är på intet sätt över. I Der Spiegel och Bayerischer Rundfunk rapporteras det om att tyska transportmyndigheten Kraftfahrt Bundesamt, KBA, har hittat manipulerande mjukvara som, när fordonen är i drift, kan öka utsläppen av kväveoxider över lagliga nivåer.

Mjukvaran har hittats i de båda modellerna Cayenne och Macan, förstnämnda med diesel-V8 och sistnämnda med diesel-V6:a. Båda modellerna är Euro 6-klassade.

På initiativ av KBA har nu Porsche tvingats till återkallelse av nämnda modellversioner. För Macan rör det sig om 53 000 bilar och för Cayenne om 6 800 bilar.

 Det är föregående generation av Cayenne som berörs av fusket, den variant som kallas Cayenne S Diesel och som har en 4,1-litersspis under huven (Porsche själva benämner den som 4,2-litersmotor).

I Macans fall ska KBA:s inspektörer ha hittat inte mindre än fem olika manipulerande anordningar som gör att utsläppsbegränsningarna fungerar fullt ut i laboratoriemiljö men inte vid verklig körning.

KBA poängterar att Macan genomgick mjukvaruuppdateringar 2016 för att förbättra utsläppsnivåerna. På vilka sätt dessa förbättrades är okänt.

I fjol tvingades Porsche återkalla Cayenne med lilla, sexcylindriga dieselmotorn.