Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mer stress och ilska i den svenska trafiken

Tre av fyra svenska bilägare tycker att stressen har ökat i trafiken de senaste 10 åren och mer än hälften att det visas mindre hänsyn i trafiken i dag. Dessutom har över 70 procent utsatts för någon form av ilska från en medtrafikant.

I en ny undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Volvo Cars har 1 150 svenska bilägare svarat på frågor om hur de tycker att trafiksituationen har förändrats det senaste decenniet. Tre av fyra tycker att stressen har ökat i trafiken de senaste 10 åren och mer än hälften att det visas mindre hänsyn i trafiken i dag.

– Trafiken i städerna har blivit tätare, det är mer sällan köfritt. Det bidrar till vardagsstressen och leder till frustration eftersom det är svårare att komma fram. Den täta trafiken kräver ett bättre samarbete med andra trafikanter, att vi i mindre utsträckning sätter oss själva i första hand i alla lägen, säger Sonja Forward, trafikpsykolog vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Inte nog med att många känner sig stressade, över 70 procent uppger att de har utsatts för någon form av ilska från en medtrafikant.

– En anledning till att vi är mer benägna att uttrycka ilska bakom ratten är anonymiteten som bilen erbjuder. Som förare vågar vi göra sådant som vi inte skulle göra annars. En fara med att ge utlopp för sin ilska är att du fattar sämre beslut bakom ratten. vilket kan leda till olyckor. Vi får inte glömma att trafiken är ett socialt samspel som kräver att vi visar hänsyn till varandra, annars blir det farligt, säger Sonja Forward.