Mer stulen diesel och fler stulna fordon
I fjol ökade antalet stöld- och tillgreppsbrott med en procent jämfört med föregående år. Det som ökat är katalysatorstölder och dieselstölder. Dessutom återfinns färre efterlysta personbilar. Detta framgår i Larmtjänsts senaste rapport om försäkringsrelaterad brottslighet.
Larmtjänst släppte nyligen sin rapport Försäkringsrelaterad brottslighet 2022 och där utgör fordonsrelaterade brott en stor del. Rapporten hanterar dock även bostadsinbrott, bedrägerier, skadegörelse, anlagda bränder, cykel- och båt/båtmotorstölder samt rån och överfall.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, ökade antalet polisanmälda stöld- och tillgreppsbrott med en procentenhet under 2022 jämfört med 2021. Där finns bland annat alla katalysatorstölder och andra bildelsstölder, och förstås stölder av bilar, med i statistiken som vi rapporterat om löpande de senaste åren.
Svensk Försäkring uppskattar att fordonsstölder, både bilar och bildelar, kostar omkring 946 miljoner kronor per år. Upp till 90 procent av de stulna bilarna/bildelarna beräknas hamna utomlands. Under 2022 ökade andelen efterlysta fordon som inte återfinns, och dessa har troligen förts ut ur landet, menar Larmtjänst. Däremot minskade antalet stulna fordon.
Dieselstölderna ökade markant i fjol. Totalt anmäldes 3 732 stölder av diesel ur fordonstank, vilket kan jämföras med 1 839 anmälningar 2021. Däremot låg 2021 på en låg nivå till följd av pandemin, men dieselpriset tros också vara en orsak till ökningen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se