Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091221-merbanco-saab
091221-merbanco-saab
091221-merbanco-saab
091221-merbanco-saab

Merbanco + svensk grupp bjuder på Saab

Turerna kring Saab och företagets vara eller icke vara fortsätter. I går lade Spyker ett nytt bud och GM bekräftade att flera intressenter hört av sig till dem. En av intressenterna är enligt nya uppgifter tidigare avsågade Merbanco. Denna gången ska de ha ett svenskt konsortium med sig in i budgivningen.

I fredags kom GM med chockbeskedet – Saab ska läggas ned enligt ordnade former. Förhandlingarna med holländska Spyker Cars hade stött på patrull och gått i stöpet. I går skickade Spyker Cars ut ett pressmeddelande om att de har lagt ett nytt bud på Saab, ett bud som ska undanröja alla de frågetecken som fick GM att hoppa av förhandlingarna i sista sekund i fredags.

GM har inte bekräftat Spykers nya bud, däremot gick de officiellt ut i går och sa att de har fått in förfrågningar från flera håll, men att de inte kommenterar ytterligare förrän dessa förfrågningar utvärderats. De berättade alltså inte var dessa förfrågningar kommer ifrån.

I dag har det seglat upp nya uppgifter på utländska sajter om var åtminstone en av förfrågningarna kommer ifrån. Enligt entusiastsajten SaabsUnited.com är en av dessa av GM tidigare avhängda Merbanco Inc Merchant Banking från amerikanska Wyoming. De hade tidigare lagt ett bud och sa sig ha ett genuint intresse för Saab och enligt många experter sågs Merbanco som den starkaste kandidaten till att ta över Saab. Men GM nobbade dem alltså.

Nu har Merbanco kommit tillbaka i budgivningen, denna gång tillsammans med ett hemligt svenskt konsortium som än så länge inte vill namnges. Men skaran av finansiärer i det svenska konsortiet ska enligt bestå av personer med erfarenhet från bilindustrin.

En person som uppges vara Merbancos vd Christopher Johnston bekräftar deras intresse i form av ett samarbete med svenskar.

Det återstår att se hur GM agerar. Cirkusen verkar vara långt ifrån över, men till syvende och sist så är det GM som har bollen i sina händer. Spyker Cars nya bud måste behandlas innan klockan 23.00 i kväll svensk tid.

Allt om Saabs nedläggning

Krönika

I fokus