Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes A 45 AMG
Mercedes A 45 AMG
Mercedes A 45 AMG
Mercedes A 45 AMG Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes A 45 AMG officiell – Audi och BMW darrar på manschetterna

Efter ett år av snack och spionbilder är den så äntligen presenterad – Mercedes lilla busbil A 45 AMG som ska ta upp kampen med Audi RS3 och BMW M135i. Med 360 hästar och fyrhjulsdrift är den kanske redan en vinnare?

Mercedes A-klass är sedan förra året inne på sin tredje generation och det är först nu som Stuttgarts minsting har fått genomgå den AMG-behandling som så många har velat se.

 Mercedes A 45 AMG, som har världspremiär på bilsalongen i Genève i mars, har inte – som modellbeteckningen kan ge sken av – en 4,5 liter stor motor som får hjulen att snurra. I stället är det en 2,0 liter stor fyrcylindrig maskin med twinscroll-turbo som tagit plats framför främre hjulaxeln. Mercedes har valt att plocka ut 360 vilda hästkrafter vilket gör den till världens mest kraftfulla serieproducerade tvålitersmaskin. 180 hästkrafter per liter är... väldigt mycket!

 Maxeffekten, som infinner sig vid 6000 r/min, är dessutom mer än vad de båda huvudkonkurrenterna Audi RS3 och BMW M135i xDrive kan erbjuda sina kunder. De levererar ”bara” 340 respektive 320 hästkrafter.

 Maxvridet ligger på 450 newtonmeter mellan 2250 och 5000 r/min och maximalt laddtryck i turbon ligger på 1,8 bar.

 Vid sidan om finesser som nanoteknikbehandlade cylinderväggar har A 45 AMG också start/stopp-system som hjälper till att få ned förbrukningen till 0,69-0,71 liter per mil vilket motsvarar mellan 161 och 165 gram koldioxid per kilometer. Bilen möter de hårda avgaskrav som införs 2015, det vill säga EU6/Euro 6. Dessutom är partikelutsläppet reducerat till en nivå som klarar de lagar som införs först 2017.

 Men nu är du garanterat inte intresserad av några förbrukningssiffror utan vill i stället se hårda fakta om prestandan. Okej då. Vad sägs om 0-100 km/h på 4,6 sekunder och elektroniskt begränsad toppfart på 250 km/h? 0-100-siffran är densamma som för Audi RS3 av nuvarande generation (en ny är på gång inom ett par år eller så) men en tiondel bättre än för BMW M135i xDrive som gör sprinten på 4,7 sekunder.

 Motorn i Mercedes A 45 AMG är kopplad till ett AMG-sportavgassystem som sägs låta extra fränt. Den är också kopplad till en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, AMG SpeedShift DCT med växelpaddlar, som skickar kraften ut till alla fyra hjul. A 45 AMG är alltså vad Mercedes kallar för 4Matic, det vill säga fyrhjulsdriven, precis som sina konkurrenter RS3 och M135i xDrive.

 Växellådan kan ställas enligt tre olika förprogrammerade körprogram beroende på vilket humör man är på. M står för manuellt lägre, S för sport och C för kontrollerat energiläge varav sistnämnda har start/stopp-systemet aktivt. Ytterligare ett sportigare M-läge finns och kallas Momentary M. Dessutom finns något som kallas Race Start, en launch control-funktion som optimerar bilen vid acceleration.

 Som om det inte vore nog kan även ESP-systemet sättas i tre olika lägen – på, av och sport.

 Bakaxeln av multilänktyp är helt nyutvecklad för A 45 AMG och innehåller även en differentialbroms som sig bör på bil av den här kalibern.

 A 45 AMG kan individualiseras för att sticka ut lite extra. Exempelvis finns två olika uppsättningar 19-tumshjul med 235/35-däck, röda bromsok, kolfiberbackspegelhus, AMG-aerodynamikpaket och mycket annat att välja mellan.

 Vill man vara lite speciell väljer man Edition 1-utgåvan av bilen som innehåller en hel del av det goda nämnt ovan.

 Efter världspremiären i Genève 5 mars är det dags för orderböckerna att slå upp 8 april. Marknadslansering i Tyskland äger rum i juni.

Har du kommit ända hit i läsandet och fortfarande undrar vad 45 i A 45 AMG står för så kanske det vore lägligt att berätta det: 45 står helt enkelt för 45 år med AMG mellan 1967 och 2012, trots att den lanseras 2013.