Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes A-klass L Sedan officiell

Lilla A-klass med baklucka och förlängt axelavstånd kan låta perfekt för många men nya versionen A-klass L Sedan byggs i Kina för kineser… även om Mercedes öppnar för andra marknader.

Senaste generationen Mercedes A-klass blev officiell tidigare i år och rullar in i de svenska bilhallarna nu i maj. Under bilsalongen i Peking, som öppnade i går, har nu en sedanversion haft världspremiär – en bil som du som går i kompakta sedantankar inte ska vänta in – den är nämligen byggd i Kina främst för den kinesiska marknaden.

Nog känns såväl former som innandöme igen från den tidigare presenterade halvkombin. Men där finns även skillnader. Förutom ett ny profil som rimmar rätt väl med det koncept som ställdes ut under förra årets salong i Shanghai även om plåtvecken på själva bakpartiet har blivit skarpare.

Med bilen i profil märks också det sex centimeter längre axelavståndet, A-klass L Sedan mäter 2 789 istället för 2 729 millimeter mellan axlarna. I och med det har Mercedes skapat den enda bilen i segmentet på den kinesiska marknaden med förlängt axelavstånd.

Övriga mått för bilen är i millimeter 4 609 på längden, 1 796 i bredd och 1 460 på höjden och bagageutrymmet är på 420 liter. Modellen finns i varianterna Sedan och Sport Sedan, den senare tar du på bulorna på huven.

Under skalet hittar vi som i ”vår” A-klass infotaimentsystemet MBUX och saker som stämningsbelysning med 64 färger. Motormässigt är det en 1,33 liters (nej, jag halkade inte på tangentbordet) bensinare som gäller, samma som sitter i dagens A200, med ett effektuttag på maximalt 163 hästkrafter även om en svagare variant på 134 hästkrafter erbjuds. Dessa följs senare upp av en tvålitersbensinare på 188 hästkrafter. Alla motorer är kopplade till en sjustegs automatlåda.

Modellen blir den femte från Mercedes som byggs i Kina i samarbete med BAIC och kommer ut på marknaden under andra halvan av 2018. Då kommer även en annan version av modellen, som öppnar upp för andra marknader, att presenteras.

Liksom för många andra märken är Kina en guldgruva för Mercedes och Smart, den största marknaden. Rekordmånga 610 000 fordon sålde man där förra året, av dessa var 430 000 tillverkade i landet.