Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes A-klass Sedan kommer till Sverige för 273 900 kronor

Nya Mercedes A-klass i femdörrars halvkombiformat säljs redan i vårt avlånga land. En aning otippat är att nu släpps även sedanversionen i Sverige. Här är de svenska priserna.

I början av februari presenterade Mercedes helt nya A-klass, i god tid före den publika premiären på bilsalongen i Genève. Senare samma vår var PeO Kjellström iväg och körde modellen som gjorde goda intryck på honom, inte minst MBUX-systemet med de båda skärmarna, något just A-klass var först ut med.

Samma vår presenterades Mercedes A-klass L Sedan, en A-klass med förlängd hjulbas i sedanutförande. Endast för Kina.

I somras var det dags för en icke-förlängd sedanversion av A-klass att ge sig tillkänna, i god tid innan bilsalongen i Paris ett par månader senare. Då trodde vi inte att modellversionen skulle vara aktuell för Sverige, men på den punkten hade vi fel.

Mercedes-Benz Sverige meddelar nämligen i dag att nya A-klass Sedan nu börjar säljas i vårt avlånga land. Dock går det inte att hitta priser på deras svenska webbplats och inte heller går den att bygga ihop i deras onlinebaserade bilkonfigurator. Däremot presenteras den bland övriga modellversioner.

Till Sverige kommer A-klass Sedan med tre bensinmotorer och en dieselmotor. Instegsalternativet bland bensinmotorerna är 163 hästkrafter starka A 200 som kostar från 273 900 kronor. Det är 10 000 kronor mer än för motsvarande A-klass i halvkombiformat.

Dieselmotoralternativet heter A 180 d och har 116 hästkrafter. Priset för denna variant börjar på 285 900 kronor, även det 10 000 kronor mer än för A 180 d med halvkombikaross.

De två andra bensinmotorerna som är aktuella för svensk del presenteras inte i dagens pressmaterial, det gör inte heller priserna för dessa, men vi kan räkna ut att det bör röra sig om 190 hästkrafter starka A 220 4Matic och A 250 med 224 hästkrafter samt att priserna för dessa bör börja på 335 900 kronor respektive 338 900 kronor.

Medan A 200 har manuell växellåda med sex växlad har övriga motoralternativ, inklusive dieseln A 180 d, sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Mercedes A-klass Sedan är 454,9 centimeter lång vilket gör den exakt 13 centimeter längre än halvkombimodellen. Axelavståndet är 272,9 centimeter och därmed orört från halvkombin. Bredden är oförändrad men höjden har tilltagit med sex millimeter.

Utrymmena för passagerare i de båda karossvarianterna är därmed jämförbara med varandra, men i matchen om störst bagageutrymme vinner sedanversionen med 50 liters marginal. 420 liter sväljer den totalt.

De första exemplaren av Mercedes A-klass Sedan väntas nå svensk mark i februari 2019.