Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes A-klass Sedan som koncept

Under Shanghais bilsalong har skynket dragits av Mercedes A-klass Sedan. Ja, som koncept i alla fall och ger en fingervisning på hur tillverkarens framtida små modeller kommer att se ut.

Att Mercedes ska storsatsa på mindre modeller har vi skrivit om tidigare här på teknikensvarld.se liksom visat upp Mercedes teaserbild på Aesthetics A, ett koncept som visar de nya modellernas formspråk. Nu har täcket ryckts av skapelsen under bilsalongen i Shanghai och det vi ser är en föraning om hur kommande Mercedes A-klass i sedanutförande kommer att se ut.

– Concept A Sedan visar oss att veckens tid är förbi, menar koncernens chefsdesigner Gorden Wagener.

Det är bara att hålla med, formen hos konceptet känns onekligen mer slimmad än hos dagens A-klass, B-klass, CLA och GLA – bilar som sedan 2012 har sålts i två miljoner exemplar.

”Sensual Purity” kallas designfilosofin och ska genomsyra alla ovan nämnda små modeller. I slutänden ska Mercedes ha åtta sådana att erbjuda till år 2020. Exakt hur de väljer att räkna är oklart men vi kan vänta oss helt eldrivna alternativ och kanske även en suv/cabriolet av typen Range Rover Evoque Cabriolet (vintertestad i Teknikens Värld nummer 4/2017) baserad på suven GLA.

Av konceptet att dömma kommer de små Mercedesmodellerna att ärva grillen från de hurtiga AMG-bilarna. GT Coupé fick tidigare en ny sådan som liknar den hos Concept A Sedan.

Concept A Sedan mäter 457 centimeter på längden, 187 centimeter på bredden och är 146 centimeter hög. För en tänkt rival som Audi A3 Sedan lyder måtten 446, 180 respektive 142 centimeter. BMW:s motsvarighet 1-serie finns bara som sedan i Kina men den nya generationen, som kommer om ett par år, lär dyka upp med bagagelucka på fler marknader.

En ny A-klass med sedankaross lär sätta käppar i hjulet för en ny upplaga av fyrdörrarscoupén CLA, en bil som prisades kör sina köregenskaper av vårt teslag i Teknikens Värld nummer 12/2013

 men som diskvalificerade sig själv med ett trångt och svårtillgängligt baksäte.Mercedes poängterar mycket riktigt konceptets rakare c-stolpar och med det större glasytor baktill. De infällda dörrhandtagen och de stora hjulen med en diameter på 20 tum är andra punkter man belyser. Även stråklastarna och dess markerade ”ögonbryn” lyfts fram och de glödande ljuskällorna som kan ändra färg.Som kontrast till det smäckra övre har kraftfulla sjok adderats undertill. Spoiler och diffusor ska vara muskulösa för att understyrka att detta är en bil i premiumsegmentet.Några motoralternativ eller utföranden har inte presenterats men i god Mercedesanda lär det handla om en uppsjö diesel- och bensinalternativ liksom nya av såväl plug-in som helt eldrivna versioner. En kraftfull AMG-variant känns självskriven.

https://youtu.be/