Mercedes Airscarf-system förbjuds

Efter en lång rättsprocess förbjuds Mercedes från att sälja bilar utrustade med det så kallade Airscarf-systemet i Tyskland.

Mercedes lanserade Airscarf med andra generationen SLK, R171, som började säljas under 2004. Ett system som genom luftutsläpp monterade nedanför nackstödet antingen kan kyla eller värma de åkande. Airscarf blev ett oerhört populärt tillval och nästintill 80 procent av kunderna kryssade för det i tillvalslistan, i Sverige är det till och med standardutrustning.

Den utdragna rättsprocessen har pågått under nästan tio år och nu har en tysk domstol klubbat ärendet. Enligt domstolen har Daimler gjort intrång på det patent som ägs av Ludwig Schatzinger och Mercedes får inte sälja bilar utrustade med detta system på den tyska marknaden. Daimler måste även rapportera hur många bilar utrustade med Airscarf som har sålts och kommer därefter tvingas betala skadestånd.

Med tanke på att cirka två tredjedelar av alla cabrioletmodeller sålda i landet är utrustade med Airscarf kan notan bli substantiell.

Mercedes tvingas även avaktivera systemet på samtliga osålda begagnade och nya bilar, samt sluta med all marknadsföring för systemet.

Företagets talesperson är ”förvånad” över domen då de har vunnit i lägre instanser. Men turligt nog för Mercedes och Daimler är detta endast kortvarigt då Ludwig Schatzingers patent löper ut 25 december i år. Därefter kan de återigen sälja och marknadsföra bilar med detta system i Tyskland.