Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG A 35 och CLA 35 Edition 55 – födelsedagspresenter i mindre skala

Mercedes prestandadivision AMG fyller 55 år, och fortsätter att fira det genom att släppa ytterligare en specialversion. Denna gång är det de minsta modellerna i programmet som genomgår behandlingen – A-klass och syskonbilen CLA.

Vi har redan berättat om att det som numera är Mercedes prestandadivision – AMG – fyller 55 år. Redan för en månad sedan släppte man nämligen en G-klass i jubileumstappning, kallad Edition 55, som en födelsedagspresent till sig själva. Nu utökas utbudet av bilar i samma Edition 55-tappning, med lite mindre – och måhända inte fullt så dyra – modeller.

Även om det främst Mercedes-modeller, så har AMG under sin historia har även jobbat med andra märken, så som Mitsubishi. Och även om man levererar motorer till bland annat Aston Martin och Lotus, så är jubilaren i dag i allt väsentligt bara en underdivision till Mercedes. Därför blir det självklart modeller från det existerande Mercedes-AMG-programmet som får stå till grund till jubileumsmodellerna, och denna gång är det alltså A-klass och CLA som belönats med Edition 55-behandling.

Modellerna, som heter A 35 Edition 55 respektive CLA 35 Edition 55, innebär att utbudet av Edition 55-modeller utökas med fyra stycken. Detta då båda karossvarianterna på A-klass (halvkombi och sedan) och på CLA (fyrdörrarscoupé och kombi, kallad Shooting Break) kommer i specialtappning.

1 AV 3
Foto: Mercedes-Benz
2 AV 3
Foto: Mercedes-Benz
3 AV 3
Foto: Mercedes-Benz

Vad är det då som särskiljer Edition 55? Ja, inte särskilt mycket utöver visuella element. De är utrustade med ett aerodynamikpaket, som inkluderar frontspoiler och vinge baktill. Därtill kommer en rad svartlackerade karossdetaljer, 19-tums lättmetallfälgar och gråa fartränder på sidorna. För karosskulör står valet mellan vit och svart. Pricken över i är ett kromat tanklock med AMG-logotypen.

Även interiört har bilen specialbehandlats, med särskilda material- och färgval, tvåtonsklädsel, samt ”Edition 55”-plaketter här och var, bland annat i ratten. 

1 AV 3
Foto: Mercedes-Benz
2 AV 3
Foto: Mercedes-Benz
3 AV 3
Foto: Mercedes-Benz

Priset då? Ja, på hemmamarknaden blir tillägget 12 614 euro, eller ca 130 000 kronor, mot en ”vanlig” A 35 eller CLA 35. Det läggs på grundpriserna som börjar på 452 900 respektive 498 900 kronor för de båda modellerna. Mercedes har hittills bara släppt bilder på A 35 i Edition 55-tappning, men förändringarna uppges vara samma även på CLA.