Foto: Daimler AG

Mercedes-AMG bygger bil med Will.i.am

Will.I.AMG är en unik one-off som byggts i Kalifornien på uppdrag av den kända rapartisten. Hela projektet tycks ha haft många syften. 

Ibland blir det lite rörigt. Som här: Mercedes-AMG presenterar en one-off som byggts av en kalifornisk custombyggare på uppdrag av en rapartist i syfte att stödja en stiftelse som ska hjälpa fattiga familjer. Och för att sälja kläder och accessoarer med någon slags björnlogotyp. 

Så här förhåller det sig, att rapparen och musikproducenten William Adams, mer känd som Will.i.am, slog sina påsar ihop med Mercedes-AMG och tillsammans gav de bilbyggarna West Coast Customs, kända inte minst från tv-programmet Pimp my ride, att bygga någonting kul på bas av en Mercedes-AMG GT fyradörrars coupé. Resultatet har man fyndigt döpt till Will.I.AMG, men också till The Flip, oklart varför. 

Till skillnad från utgångsmaterialet är The Flip en coupé med blott två bakhängda dörrar och en front som lånar drag från den högresta Mercedes G-klass. Hur den ser ut bakifrån får vi inte veta alls i dagsläget, inte heller vad man gjort med inredningen. Motorn har i alla fall lämnats orörd, då Will.i.am säger att ”AMG verkligen gör de bästa motorerna”. 

Ska man rappa måste man ha tuff bil.
Men vad har den egentligen för logotyp i fronten?
Dörrarna är jättelånga.
Ställ dig som en Mercedes.
1 AV 4
Ska man rappa måste man ha tuff bil.
Foto: Daimler AG
2 AV 4
Men vad har den egentligen för logotyp i fronten?
Foto: Daimler AG
3 AV 4
Dörrarna är jättelånga.
Foto: Daimler AG
4 AV 4
Ställ dig som en Mercedes.
Foto: Daimler AG

Kikar man noga på bilderna ser man att det inte är den vanliga Mercedes-stjärnan som pryder fronten, utan en björnlogotyp. Den har någonting att göra med en kollektion av kläder och accessoarer som saluförs under namnet Bear Witness och som man kan köpa hos Mercedes-AMG Experience Center i Miami. Eller på nätet. 

På något sätt hör det här också ihop med ett projekt kallat ”The Flip – Innovation for Purpose” som syftar till att ge fler elever med fattig bakgrund tillgång till högre utbildning inom områdena vetenskap, teknik, ingenjörskonst, konst och matematik. Normalt brukar man bunta ihop dem under akronymen STEM, men Will.i.am kastade in konst i kalaset så att det blev STEAM – science, technology, engineering, arts and mathematics. 

Jo, en sak till. På filmfestivalen i Cannes kommer man att visa en dokumentärserie i sex avsnitt, kallad Drive, om bygget. Kanske kan den få alltihop att bli mer begripligt.