Mercedes-AMG GLB 35 4Matic officiell

Mellan GLA och GLC hittar vi nyligen presenterade GLB som Mercedes nu vässar och ger AMG-prestanda. Här har du Mercedes-AMG GLB 35 4Matic.

Tidigare i somras presenterade Mercedes nya suven GLB som är storleken större än GLA. Då var ”värstingalternativet” GLB 250 4Matic med en bensindriven tvålitersfyra på 224 hästkrafter som tillåter bilen att nå nästan motorvägsfart på 6,9 sekunder. För klena siffror, för vissa. Därför presenteras i dag Mercedes-AMG GLB 35 4Matic, första AMG-modellen inom Mercedes B-segment (inte samma som branschens B-segment).

Fyrhjulsdrivna Mercedes-AMG GLB 35 4Matic har, men ett litet undantag, fått samma drivlina som Mercedes-AMG A 35 4Matic. Det betyder en turbomatad rak fyra på 2,0 liter som ger 306 hästkrafter och 400 newtonmeter, en maskin som går fint i nämnda A-klass i AMG-utförande.

Undantaget vi nämnde rör växellådan. Medan Mercedes-AMG A 35 4Matic har en sjuväxlad AMG Speedshift-dubbelkopplingslåda har Mercedes-AMG GLB 35 4Matic fått den åttaväxlade varianten av lådan.

Modellen har fem olika körprogram som föraren kan välja mellan beroende på sinnestillstånd – Slippery (för hala underlag), Comfort, Sport, Sport+ och Individual (där de olika parametrarna kan ställas in individuellt).

Den har dessutom ett Race Start-läge som gör bilen så bra som möjligt för snabba accelerationer. Då varvas motorn upp högre och växlingspunkterna optimeras. 0-100 km/h går som kvickast på 5,2 sekunder. Det kan jämföras med 4,7 sekunder för sjuväxlade drivlinesyskonet Mercedes-AMG A 35 4Matic. Toppfarten är däremot densamma, nämligen 250 km/h.

Enligt NEDC-korrelerade siffror ligger förbrukningen på mellan 0,75 och 0,76 liter per mil, beroende på hur bilen är utrustad. Utsläppen är koldioxid ligger därmed på mellan 171 och 173 gram per kilometer.

Bland tillvalen finns bland annat de adaptiva stötdämparna som benämns AMG Ride Control. Dessa fungerar i de tre lägena Comfort, Sport och Sport+.

Precis som sina syskon utan AMG-beteckning går det att utrusta Mercedes-AMG GLB 35 4Matic med en tredje sätesrad vilket gör den sjusitsig. Så den som är ute efter en mindre suv med plats för ett 5-mannalag plus en avbytare, och som samtidigt vill ha prestanda, finns det nu inget hinder.

Mercedes har inte släppt några priser för modellen, däremot har svenska priser för Mercedes GLB kommit under dagen, men mer om det i en senare artikel. Redan här kan vi avslöja att den tredje sätesraden som vi nämnda ovan kostar 8 600 kronor.