Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-AMG GLC 63 officiell i fyra olika monstervarianter

Nu AMG-transformeras Mercedes minsta suv GLC på riktigt. Med V8 på upp till 510 hästkrafter blir det åka av, för vad sägs om 0-100 km/h på 3,8 sekunder?

Det var i juni 2015 som Mercedes GLK presenterades i helt nytt utförande och samtidigt passade på att byta namn till GLC. För nästan exakt ett år sedan pressade Mercedes D-stolparna framåt och vips så hade GLC Coupé fötts för att utgöra en konkurrent till BMW X4. Därmed var GLC-serien fulländad, eller? Nej, så klart inte, ingen Mercedes-modell är fulländad förrän en AMG-version har presenterats och nu är den heliga stunden för GLC kommen. I dag visar Mercedes nämligen upp Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ och Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ Coupé, två högbyggda fordon med näst intill supersportbilsprestanda.

Det är första gången modellen kommer i AMG-utförande eftersom GLK aldrig gick den vägen. Den kunde på sin höjd utrustas med ett AMG-paket. Men visst har nuvarande GLC lanserats i AMG-utförande, Mercedes-AMG GLC 43 4Matic avtäcktes nämligen parallellt med coupéversionen på bilsalongen i New York i fjol. Dock är den ingen AMG-produkt ända ut i fingerspetsarna med sin V6:a på 367 hästkrafter och sitt, i jämförelse med riktiga AMG-bilar, något tama utseende.

Vilken är ditt val? Coupé eller inte?

Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ och Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ Coupé har det rätta utseendet (om det räknas som snyggt är upp till var och en att avgöra) med kaxig grill, stora luftintag i frontspoilern, fyra grova ändrör och stora hjul. Men ingen AMG-modell utan muskler, och i detta fall handlar det om en 4,0 liter stor dubbelturbomatad V8 med två olika effektuttag. I grundutförandet är det 476 hästkrafter och 650 newtonmeter som gäller, i S-utförandet hela 510 hästkrafter och 700 newtonmeter.

Redan i grundutförandet är Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ och Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ Coupé snabba rackare då de gör 0-100 km/h på 4,0 sekunder och har begränsad toppfart på 250 km/h. Det är bra siffror för suvar som väger runt två ton.

I S-utförande, det vill säga som Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ och Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic+ Coupé, är de båda kärrorna ännu snabbare sett till accelerationstiden från 0-100 km/h. Vad sägs om 3,8 sekunder? Det räcker för att hänga av det mesta i sportbilsväg.

 På tal om fejkade ändrör. Vi pratar här alltså om en AMG-bil med 510 hästkrafter och de fyra yttre är endast för syns skull. Skulle AMG skapa ett dieselmonster hade de inre piporna pekat rakt ner i backen. Oavsett vilket är ljudet som mynnar ur dessa härligt, vilket vi får smakprov på i filmen nedan.

Oavsett modell och motor är det fyrhjulsdrift (normalt bakhjulsdriven men kan fördela kraft till framhjulen när så behövs) som gäller, så även nioväxlad AMG Speedshift-dubbelkopplingslåda. Den stora skillnaden mellan en ”icke S” och en ”S” är, förutom motoreffekten och accelerationsprestandan, att förstnämnda har en mekanisk diff medan sistnämnda har en elektroniskt kontrollerad för snabbare reaktioner. Konceptet är alltså detsamma som för övriga AMG-modeller som finns i utförande med eller utan S.Förbrukningen ligger på mellan 1,03 och 1,07 liter per mil vid blandad körning (lär vara svårt att nå ned till vid normal körning) och utsläppen av koldioxid ligger på mellan 234 och 244 gram per kilometer.Vill du se Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ och Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ Coupé live får du bege dig till New York som nu i april är värd för stadens stora, årliga bilsalong. Känner du att resan blir för lång kanske du så länge nöjer dig med filmen nedan där vi får höra ljuva toner som mynnar ut ur ändrören.

https://youtu.be/aB4VkDABHgg