Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé officiell – snabb, snabbare, snabbast

Panamera får se upp, för bara en dryg mil från Porsches huvudkvarter släpper Mercedes, i samma stad, nu sin AMG GT 4-Door Coupé. En femdörrars lyxcoupé med väldigt vassa prestanda.

Den bil som har varit minst hemlig de senaste månaderna är Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé som i dag har gjort sin debut på bilsalongen i Genève. Ett otal så kallade teasers har föregått bilen, likaså diverse småläckor av information och – inte minst – en hel drös spionbilder.

Familjebil

Tack vare detta har vi även haft rätt bra koll på utseendet hos denna femdörrarsvariant av supersportbilen AMG GT, inte minst då Mercedes dök upp med den i Norrland för ett par veckor sedan i en märklig maskering med eldsflammor.

Även om denna nya modell tar klivet in i den befintliga AMG GT-familjen, som hittills består av Mercedes-AMG GT och Mercedes-AMG GT Roadster, är det mycket som skiljer nykomlingen åt från de båda övriga som har snart fyra respektive två år på nacken. Dels har bilen två dörrar som inte de övriga har. Halvkombibaklucka har den, precis som vanliga coupén, så den stora nyheten är alltså bakdörrarna. Dessa döljer öppningar till ett ganska vanligt baksäte med plats för tre. AMG GT 4-Door Coupé är alltså en familjebil precis på samma sätt som Porsche Panamera är.

Jo visst, även Mercedes vill trycka på att detta är en bil för familjen.Jo visst, även Mercedes vill trycka på att detta är en bil för familjen.Jo visst, även Mercedes vill trycka på att detta är en bil för familjen.
Jo visst, även Mercedes vill trycka på att detta är en bil för familjen.

Lastvolym

Sett till bagagevolymen kan Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé kanske inte beskyllas för att vara den bästa av familjebilar. 395 liter bagagevolym ryms plus 60 liter under golvet. Det kan jämföras med Panamera som rymmer 495 liter ovanför golvet. Fäller man baksätet ryms upp till 1 324 liter, några liter bättre än bilen som kommer från Zuffenhausen, bara en dryg mil från Daimlers (Mercedes) huvudkontor i Stuttgart.

Finns även att få med analoga mätare.Finns även att få med analoga mätare.Finns även att få med analoga mätare.
Finns även att få med analoga mätare.

Skillnader

Tillbaka till utseendet. Förutom att grundformen skiljer sig från övriga AMG GT-modeller har Mercedes gett AMG GT 4-Door Coupé en hel egen nos med andra strålkastare, något annorlunda grill, annan frontspoiler med mera. Också insidan skiljer sig åt från sina sportigare syskon även om stora delar känns igen. Framför allt är det förarmiljön som skiljer sig då AMG GT 4-Door Coupé har fått en mer elegant än sportig framtoning. AMG GT 4-Door Coupé ses ju också mer som en glidarvagn. Förarmiljön är således ganska lik hur det ser ut i bland annat E-klass med två stora skärmar som dominerar förarens nedre siktfält. Infotainmentskärmen sitter där den sitter men skärmen som utgör mätarhusets instrumentering kan faktiskt bytas ut till analoga mätare.

Mittkonsolen är däremot hämtad från AMG GT-familjen men med den skillnaden att de sportigt runda knapparna har ersatts med rektangulära doningar.

Så här ser värstingvarianten ut i aktion. 639 hästar som är ute och rör på sig.Så här ser värstingvarianten ut i aktion. 639 hästar som är ute och rör på sig.Så här ser värstingvarianten ut i aktion. 639 hästar som är ute och rör på sig.
Så här ser värstingvarianten ut i aktion. 639 hästar som är ute och rör på sig.

Motorer

Är du ute efter Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé med 220 d-motorn med 194 dieselhästar får du tänka om. För Mercedes har inte alls tänkt i de banorna. Som modellnamnet avslöjar (AMG-tillägget) handlar detta enbart om kraft och fart. Tre AMG-drivlinor har hittat ned under huven.

Snabb

Klenast är Mercedes-AMG GT 53 4MATIC+ med en treliters, turbomatad rak sexa på 435 hästkrafter och 520 newtonmeter med som även drar nytta av kraften från en elektrisk kompressor som förlitar sig på 48-voltssystemet (samma som i nya Mercedes-AMG CLS 53 och E 53). Med hjälp av EQ Boost-funktionen kan ytterligare 22 hästkrafter och 250 newtonmeter hittas.

Via den niostegade AMG Speedshift TCT 9G-lådan hittar effekten ner i marken via alla fyra hjul. Och då går det undan. 0-100 km/h på 4,5 sekunder och toppfarten nås när nålen pekar på 285 km/h.

Snabbare

Mellanalternativet heter Mercedes-AMG GT 63 4MATIC+ och bjuder på en direktinsprutad V8 på 4,0 liter som får hjälp av två twinscroll-turboaggregat. Responsen vid gaspådrag sägs vara omedelbar tack vare denna överladdning. 585 hästkrafter och 800 newtonmeter pumpar maskinen ur sig för att via den niostegade AMG SpeedshiftMCT 9G-automatlådan leta sig ner till samtliga fyra hjul. Vid rätt fäste avverkas 0-100 km/h på 3,4 sekunder och toppfarten är norr om 300 km/h, närmare bestämt 310 km/h. Det är snabbare än 550 hästkrafter starka Porsche Panamera Turbo (3,8 sek och 306 km/h) men däremot samma siffror som Porsches värsting Panamera Turbo S E-Hybrid som har hela 680 hästkrafter. Och ändå har vi inte kommit in på Mercedes värsting i sammanhanget än…

Snabbast

För Mercedes har ett toppalternativ som pryds av bokstaven S. Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ är nämligen som ovan beskrivna modellversion men med 639 hästkrafter och 900 newtonmeter ur samma 4,0-litersmaskin. I denna variant går det undan, för vad sägs om 0-100 km/h på 3,2 sekunder och toppfart på 315 km/h?

Den vita bilen är mesiga/förnuftiga (välj själv) versionen med rak treliterssexa på 435 hästkrafter, men med lite elkraft för extra bus.Den vita bilen är mesiga/förnuftiga (välj själv) versionen med rak treliterssexa på 435 hästkrafter, men med lite elkraft för extra bus.Den vita bilen är mesiga/förnuftiga (välj själv) versionen med rak treliterssexa på 435 hästkrafter, men med lite elkraft för extra bus.
Den vita bilen är mesiga/förnuftiga (välj själv) versionen med rak treliterssexa på 435 hästkrafter, men med lite elkraft för extra bus.

Pris och lansering

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé kommer utrustade med en hel massa grejer, en del som standard, annat som tillval. Exempelvis är bakhjulsstyrning standard på V8-modellerna medan det finns som tillval till sexcylindriga modellen. V8-modellerna har dessutom cylinderavstängning som gör att ena cylinderbanken går på semester vid låg belastning om föraren ställt in Comfort-körläget. V8-modellerna kan även köpas med ett aerodynamikpaket som innehåller en annan frontsplitter och förbättrad diffusor samt en fast bakvinge.Några prisuppgifter finns inte i dagsläget, däremot berättar Mercedes att försäljningen startar sommaren 2018, så priserna offentliggörs förmodligen senast inom ett par, tre månader. Dock dröjer det innan vi får se bilarna på vägarna. De båda V8-versionerna börjar rulla ut till kunderna i början av nästa år och sexcylindriga modellversionen låter vänta på sig ytterligare några månader.

https://youtu.be/uwv2pDY3G_k