Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Lindlahr

Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé – tre snabba från provkörningen

Oskar Krüger är i ”Lone Star State”, det vill säga i Texas, USA. Där tar han sig an Mercedes nya monster AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé på bland annat F1-banan Circuit of the Americas.

Tjena Oskar! Var befinner du dig?

– I Austin i Texas. På Circuit of the Americas för att vara mer exakt, alltså samma bana där Marcus Ericsson, Lewis Hamilton och de andra F1-förarna gör upp i USA:s Grand Prix den 21 oktober i år.

Häftigt! Är du där för att köra F1-bilen Mercedes AMG F1 W09 EQ Power+?

– Nej, bättre upp! Jag kör en bil med ännu längre namn. Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé som är toppalternativet i Mercedes nya GT 4-Door Coupé-familj. Instegsalternativet heter AMG GT 43 4Matic+ 4-Door Coupé och har en rak, turbomatad sexa på tre liter som ger 367 hästkrafter. Nästa steg heter AMG GT 53 4Matic+ 4-Door Coupé och har samma raka sexa som lillebror men med 435 hästkrafter. Nästa i hierarkin är AMG GT 63 4Matic+ 4-Door Coupé som har en turbomatad V8 på 585 hästkrafter och sist, men absolut inte minst, heter AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé, det vill säga 63 med ett efterföljande S. Den har samma V8 på fyra liter som med twinscroll-turbo pressar fram 639 hästkrafter och 900 newtonmeter. 0-100 km/h på 3,2 sekunder och toppfart på 315 km/h.

Direktstyrd enligt Oskar Krüger. Foto: Andreas Lindlahr

Fy #%$ alltså! Och du har lagt vantarna på värstingen?

– Så är det. Ett riktigt monster talar vi om. Så mycket kraft. Så snabb. Men ändå civiliserad och komfortabel när man vill ha den till att vara det. Den gör sig riktigt bra på bana, trots att den väger 2,1 ton och är lång som ett ösregn – 505,4 centimeter.

Berätta mer!

– Ta exempelvis Porsche Panamera. Rolig bil, men inte hur kul som helst på bana. Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé är däremot oerhört rolig på bana. Vikten känns inte förrän du kommer in i en kurva i alldeles för hög fart, då känner du att fysikens lagar knackar på.

Ljudet då?

– Brukar AMG-bilarna låta bra? Helt klart, så även denna som har en maskin vi känner igen från andra AMG-bilar. Men här har AMG-ingenjörerna jobbar främst med turboaggregatet, och det hörs. Ibland tror jag nästan att jag är med i en Fast & the Furious-film.

Ingen negativ?

– Det skulle vara däckljudet då, det är lite högt på vanlig väg.

Ingen Formel 1-bil för Teknikens Världs egen racerförare Oskar Krüger på Circuit of the Americas denna gång, men ett monster ändå... även om den väger nästan 1,5 ton mer än en F1-bil. Foto: Andreas Lindlahr

Vad kostar kalaset då?

– Något billigt kalas blir det inte, det kan jag lova dig. AMG GT 43 4Matic+ 4-Door Coupé kostar från 860 000 kronor och AMG GT 53 4Matic+ 4-Door Coupé kostar från 1 135 000 kronor. Vill du sticka ut hakan och väljer därmed en V8 så är det följande instegspriser som gäller: 1 540 000 kronor för AMG GT 63 4Matic+ 4-Door Coupé och 1 670 000 kronor för AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé.

– Sedan finns det tillval som gör att priserna kan sticka iväg än mer. Ett trevlig tillval är förresten dragkrok.

– Sverigelansering i december och modellen går att beställa redan nu.

I nästa nummer av Teknikens Värld kommer du att kunna läsa allt om Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé och hur den är att pressa på F1-banan Circuit of the Americas samt mysköra på vanlig väg. Missa inte!

Och du… vill du veta ännu lite mer om Mercedes nya best i fyra olika utföranden kan du klicka dig vidare hit.