Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes / Daimler

Mercedes-AMG GT Black Series snabbast på Nürburgring

Så var det då dags för en ny innehavare av titeln ”snabbaste serieproducerade bil runt Nürburgrings nordslinga”. Lamborghini Aventador SVJ puttas ned från tronen av Mercedes-AMG GT Black Series.

Redan för ett par veckor sedan kom uppgifter om att Mercedes-AMG GT Black Series är ny kung på Nürburgring, och nu är det officiellt. Mercedes berättar att deras nya supersportbil har slagit till med en ny rekordtid runt den så kallade Nordslingan.

Med GT3-föraren Maro Engel bakom ratten avverkades den 4 november det 20,6 kilometer långa varvet på 6 minuter, 43 sekunder och 616 tusendelar. Det är drygt 1,3 sekunder snabbare än vad tidigare rekordhållaren – Lamborghini Aventador LP 770-4 SVJ – klarade varvet på för drygt två år sedan; 6 minuter, 44 sekunder och 97 hundradelar.
Mercedes-AMG GT Black Series klockades även för en tid längs den längre bansträckningen på 20,832 kilometer. Då blev tiden 6 minuter, 48 sekunder och 047 tusendelar.

Maro Engel.
Maro Engel.
Maro Engel.
1 AV 6
Foto: Mercedes / Daimler
2 AV 6
Foto: Mercedes / Daimler
3 AV 6
Foto: Mercedes / Daimler
4 AV 6
Foto: Mercedes / Daimler
5 AV 6
Foto: Mercedes / Daimler
6 AV 6
Maro Engel.
Foto: Mercedes / Daimler

Tiderna är granskade och certifierade, så Mercedes förklarar därmed AMG GT Black Series för den snabbaste serieproducerade, gatlegala bil som tagit sig runt Nürburgrings nordslinga.

– Det var en riktigt imponerande åktur. Med hastigheter upp till nästan 270 km/h i Kesselchen-delen av banan eller långt över 300 km/h på långa Döttinger Höhe-rakan är AMG GT Black Series betydligt snabbare än min GT3-tävlingsbil. Att äntligen köra runt Nordslingan på 6:48.047 med en produktionsbil under dessa banförhållanden är verkligen fantastiskt, sa en glad Maro Engel efter rekordkörningen.

https://youtu.be/JWaz9HVgDeY

Mercedes-AMG GT Black Series presenterades i somras som en värsting av Mercedes värstingmodell. Under huven har modellen märkets starkaste V8 för gatbruk någonsin, en fyralitersmaskin med biturboteknik, platt vevaxel, 730 hästkrafter och 800 newtonmeter. 0-100 km/h går på 3,2 sekunder, 0-200 km/h på under nio sekunder och toppfarten är 325 km/h. Du kan läsa mer om de tekniska specifikationerna här.