Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes-AMG GT Coupé lyfts och får ”C”-tillägg

Mercedes-AMG GT Coupé får ett ansiktslyft med bland annat ny front och uppskruvad motoreffekt. En nytt modellalternativ tillkommer också – GT C, som effektmässigt placerar sig mellan S- och R-versionerna.

Inte ens i tre år har Mercedes-AMG GT Coupé varit i produktion. Men nu kommer ändå en facelift.

Standardmodellen, som kallas GT – utan tilläggsbeteckning, liksom GT med tillägget S, har fått både synliga och "osynliga" uppdateringar. I samband med AMG:s 50-årsjubileum har 2017 års Mercedes-AMG GT fått en helt ny grill, som visuellt sett är lånad av tävlingsbilen GT3 (som flirtar med den gamla tävlingsbilen W194), och som även delas med tidigare presenterade GT R. Med den nya grillen kommer även en ny stötfångare, och underredet med aktiv luftflödeskontroll, som först presenterades i GT R, har letat sig ner i modellpaletten.

Men framförallt – de båda V8:orna i GT och GT S (både Coupé och Roadster) har fått förhöjd motorstyrka. Numera levererar GT:n 476 hästkrafter, vilket är 13 fler än tidigare, och GT S ger 522, vilket är tolv fler.

Foto: press photo, do not use for advertising purposes

För ett tag sedan presenterades ju som bekant Mercedes-AMG GT R – en riktigt råbarkad 585-hästarsversion som inspirerats av racevagnen GT3. Det skiljer alltså 63 hästar mellan GT S och GT R, ett avstånd som Mercedes-AMG tycker är alldeles för stort. Därför introducerar de nu ännu ett modellalternativ: GT C.

Det nya ”C”-alternativet har redan introducerats på cabben, men kommer nu även till coupén. Med 557 hästkrafter urkramade ur motorn placerar den in sig exakt mellan GT S och GT R. GT C får större hjul med bredare bakre spårvidd, adaptiv dämpning, bakhjulsstyrning och elektronisk differentialbroms som standard.

Några priser för de ansiktslyfta modellerna, liksom för nya GT C, är inte presenterade. Men till att börja med kommer GT C endast att säljas som ”Edition 50” för att hedra AMG:s 50-åriga historia. 50 coupéer och 50 cabrioleter finns tillgängliga med den beteckningen, så det gäller att vara snabb till orderboken...