Mercedes-AMG Project One officiell – med F1-motor
Här ser du världens första gatlegala supersportbil med Formel 1-motor. Mercedes-AMG Project One har nu avtäckts nere i Frankfurt, med över tusen hästkrafter och en 0-200-tid på under sex sekunder.
En seglivad följetong har nu nått sitt slut i och med avtäckningen av Mercedes supersportbil Mercedes-AMG Project One. Ett bil som vi på förhand visste skulle bli något utöver det vanliga och som gör direkt motstånd mot
Aston Martins och Red Bulls bil Valkyrie.
Mercedes-AMG Project One är till utseendet inte helt olik supersportbilarnas föregångare McLaren F1, dels i fronten från vissa vinklar och även sett till luftscoopet på taket, men där slutar egentligen likheterna. Medan McLaren F1 hade en V12:a från BMW har Mercedes-AMG Project One årets W08 Formel 1-motor under skalet. Ja, du läste rätt. En F1-motor, och inte 2015 års maskin som det snackats om på förhand utan den som Valtteri Bottas och Lewis Hamilton har i sina tjänstebilar i år. Med andra ord en högvarvig 1,6-liters V6-turbomaskin som i Project One har kombinerats med inte mindre än fyra elmotorer.
Två av elmotorerna sitter i samband med framaxeln, en är integrerad tillsammans med turboaggregatet och en sitter direkt på kardanaxeln för att tillsammans med V6-motorn tillföra kraft till bakhjulen. Totalt levererar drivlinan över 1 000 hästkrafter. Mer exakta än så är inte Mercedes för tillfället.
Över 680 hästkrafter når bakhjulen och de både främre elmotorerna levererar vardera över 163 hästkrafter. Över 1 006 hästkrafter tillsammans om vi plussar ihop nämnda siffror.
Den mittmonterade V6:an varvar lätt över 11 000 r/min, säger Mercedes. Imponerande, men lågt varvtal jämfört med de främre elmotorerna (som ju är elmotorer och därför egentligen inte jämförbara med förbränningsmotorn) varvar upp till 50 000 r/min. Mercedes jämför det med de bästa elmotorerna i världen i dag som varvar ”endast” 20 000 r/min.
Elmotorerna får sin kraft från litiumjonbatterier som är inkapslade i ett kolfiberhölje. Dessa är lågt placerade för att ge bilen låg tyngdpunkt. Batteritekniken med tillhörande detaljer är hämtade från – just det – årets Formel 1-bil, det vill säga den bil som leder Formel 1-VM, både förar- och konstruktörsmästerskap. Batterierna kan under normala körförhållanden laddas genom att 80 procent av energin som skapas vid inbromsning går åter till bilen.
Den som tänker sig Project One som miljövänlig bil får så klart sina drömmar besannade. Mercedes-AMG:s supersportbil kan nämligen köra på enbart el i upp till 2,5 mil. Men då är det endast de två främre elmotorerna som driver.
Elsystemet, EQ Power+ som det heter (samma namn som i F1-bilen), opererar på spänningsnivån 800 volt i stället för på 400 volt. Att man valt den högre spänningen har bland annat gjort att ingenjörerna har kunnat använda tunnare kablage vilket är positivt för både form och vikt.
Drivlinan är inte komplett utan en växellåda. I Mercedes-AMG Project One utgörs den av en manuell AMG Speedshift-låda – en åttaväxlad sådan. Den är hydrauliskt styrd och kan växla på egen hand. Vid manuellt läge är det paddlar på ratten som gäller, ingen växelspak. Detta är ju mer eller mindre en F1-bil för gatan.
Nu undrar du om prestandan. Över 350 km/h i toppfart skriver Mercedes. Hur mycket över återstår att se. 0-100 km/h nämns inte, däremot 0-200 km/h som uppges gå på under sex sekunder. Det betyder att den är snabbare än exempelvis Bugatti Chiron (6,5 sekunder), Koenigsegg One:1 och Koenigsegg Regera (båda 6,6 sekunder). Sett till toppfarten lär den vara en bit ifrån nämnda trio som ligger i en klass för sig.275 Mercedes-AMG Project One ska byggas och leveransen till kunderna påbörjas under andra kvartalet 2019. Priset? Motsvarande 25,8 miljoner kronor. Alla bilar lär gå åt snabbt (sägs att de redan är slutsålda), med andra ord får Mercedes in nästan 7,1 miljarder kronor på bilen. Det blir ett fint plus i kassan när utvecklingskostnaderna är extraherade.
https://youtu.be/f3e170EwyJM
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se