Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes-Benz AG

Mercedes-AMG släpper en G 63 Edition 55

AMG är sedan länge införlivat i Mercedes och nu firar man att det var 55 år sedan själva grunden till AMG startades med en speciell version av G 63 Edition 55.

För 55 år sedan startade alltihop med två stycken herrar, Hans Werner Aufrecht och Erhard Melcher, till att nu mer än ett halvt sekel senare bestå av ett väldigt stort team på över 2 000 personer som arbetar hos nuvarande Mercedes-AMG Gmbh. De tre välkända bokstäverna står för AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH vilket står för AMG Motor produktion och utveckling.

Den här specifika modellen kommer endast tillverkas i 55 exemplar och du får välja mellan två kulörer, antingen obsidian black metallic eller G manufaktur opalite white bright paint. Bilen kommer med 22-tums hjul med en matt grå kulör specifikt för den här modellen. Den har även ett tanklock utsmyckat med en AMG-logga.

1 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG
2 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG
3 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG
4 AV 4
Foto: Mercedes-Benz AG

Interiört finner vi massor med rött och svart, rostfritt stål och så klart AMG-loggor lite här och var, som det brukar vara. Men det finns så klart även ett par speciella delar som sticker ut lite, i rattens nedre del är 55 inpräntat och även golvmattorna är beprydda med Edition 55 så att det inte ska gå att ta miste om att det här minsann inte är en vanlig Mercedes-AMG G 63.

1 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG
2 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG
3 AV 3
Foto: Mercedes-Benz AG

I övrigt är det faktiskt en vanlig G 63, inget är förändrat under huven eller på något annat vis. Det är fortfarande samma V8 med dubbelturbo som genererar 585 hästkrafter och massor med vridmoment, 850 newtonmeter för att vara exakt. Den har fortfarande en nioväxlad automatlåda med 40/60 fördelning mellan fram och bak i drivlinan och tre differentiallås.

Så till den slutliga frågan, vad kostar det? Hela extrapaketet som gör bilen i fråga unik kostar 17 850 euro extra, runt 185 000 kronor, förutom grundpriset för själva bilen. Den går att beställa från och med nu i april och fram till oktober.