Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes anklagas för mer fusk i dieselbilar

Tyska miljöorganisationen DUH säger sig ha hittat åtta hittills okända anordningar som manipulerar utsläppen hos dieselbilar, men tyska transportmyndigheten KBA menar att anordningarna är kända och tillåtna.

En amerikansk advokatbyrå gav Felix Domke, tysk mjukvaruexpert med inriktning på motorstyrning, i uppdrag att kontrollera utsläppen av kväveoxider (NOx) hos en dieselbil från Mercedes. Test gjordes på en E 350 BlueTec 4Matic med registreringsdatum januari 2016. Motorn i denna modell är den redan granskade och fuskanklagade OM642-motorn med sex cylindrar på 3,0 liter.

Domkes rapport publicerades i fredags av tyska miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe (DUH). I den slås fast att motorn innehåller hela åtta olika avstängningsanordningar som beskrivs som olagliga och hittills okända. De mjukvarustyrda anordningarna är enligt uppgift till för att reglera utsläppen vid officiell utsläppsmätning i laboratorium, för att bilens specifikationer ska följa uppsatta lagar och regler, exempelvis utsläpp av kväveoxider (NOx) som för dieselmotorer max får uppgå till 80 milligram per kilometer enligt den grundläggande Euro 6-standard som var aktuell fram till och med 2018 då WLTP infördes. Efter införandet tillåts förhöjda utsläppsvärden under en övergångsperiod; fram till och med 31 december 2020 168 mg/km och sedan 1 januari 2021 är gränsen 114 mg/km.
Enligt Felix Domkes mätningar släpper Mercedes dieselmotor i nämnda utförande ut, vid verklig körning på väg, uppemot 500 procent mer NOx-utsläpp än vad som är tillåtet.

Den bilmodell som granskades var en Mercedes E 350 BlueTec 4Matic med treliters dieselmotor av typ OM642. Foto: Daimler AG

Sex av de åtta avstängningsanordningarna ska enligt rapporten beröra SCR-avgasreningen (selektiv katalytisk reduktion) och påverkar bland annat den mängd AdBlue som injiceras i avgasreningssystemet.
De två övriga anordningarna är förknippade med avgasåtercirkulationssystemet, internationellt förkortat EGR (Exhaust Gas Recirculation).

Jürgen Resch, DUH:s förbundsordförande, säger att fusket enbart handlar om att maximera biltillverkares vinster, på bekostnad av miljö och stadsbors hälsa. Han vill se att dieselbilar innehållandes fusk får körförbud alternativt att biltillverkarna tvingas återkalla berörda bilar för åtgärd.

KBA: Tillåtna anordningar

Strax efter publiceringen av rapporten i fredags gjorde tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) ett uttalande.

– I rapporten nämns åtta nederlagsenheter hos berörd modell med OM642-dieselmotorn. Vi är medvetna om dessa. De har redan kontrollerats och inte befunnits vara otillåtna, sa en talesperson för KBA enligt Automobilewoche.