Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes ansiktslyfter lilla suven GLK

Mercedes suv i miniformat GLK har varit med sedan 2008, vilket i bilår räknat betyder att bilen är mogen att lägga sig under kniven.

Mercedes GLK presenterades 2008 och var bland de första i bilklassen ”lyxiga småsuvar” i vilken Range Rover Evoque, BMW X1 och Audi Q3 så småningom kom att sluta upp. Fyra år senare är det alltså dags för ett ansiktslyft av bilen, vilket betyder en uppdatering av det inre och det yttre. Den som är bekant med GLK:s utseende känner igen de skarpa linjerna även om de i den uppdaterade varianten blivit mer böljande. 

 Utifrån sett märker betraktaren en ny utformning av strålkastarna fram som även begåvats med LED-teknik. I fronten märks även en ny grill med den nya Mercedes-stjärnan såväl som en uppdaterad stötfångare med nya dimljus. Bak på bilen har kromet från den första modellen flyttats runt för att ge en illusion av en slags diffusor som flankeras av nyritade och omformade avgasrörsutblås. Dessutom har de nya LED-bakljusen fått ny form och färger som påminner Mercedes nyare modeller. GLK:s takräcken har ritats om och den lilla suven har dessutom begåvats med nya hjul på 17, 19 och 20 tum. 

 I samma veva har GLK 350 fått en del nya hästkrafter, upp från 272 hästkrafter och 350 newtonmeter till 306 hästkrafter och 370 newtonmeter. 2,1-litersdieseln i GLK 250 BlueTEC har även den fått lite mer effekt upp till 193 hästkrafter och 500 newtonmeter blankt. Båda motorerna komma kunna kopplas till en sjuväxlad automatlåda med start/stopp-teknik som standard. All effekt kommer sedan skickas ut till bakhjulen eller alla fyra hjul, förutsatt att man valt till Mercedes fyrhjulsdrivningssystem 4Matic.

 Inuti har GLK fått ett nytt infotainmentsystem med ny TFT-skärm och nya tillval som aluminium- eller träinlägg i instrumentpanelen. Den treekrade ratten är även den en nyhet precis som stolarna. 

 Den som tittar noga i bildgalleriet nedan märker även en uppdaterad G-klass i bakgrunden av GLK. Även här har LED-lampor gjort sitt intåg vilket märks i två rader av lampsorten strax under strålkastarna.

https://youtu.be/aRo-Nx1MoMo?width=575&height=353