Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Mercedes återkallar dieselbilar på grund av brandrisk

Mercedes tvingas till en stor återkallelse. Orsaken är en potentiell läcka som kan leda till brand. Närmare en miljon bilar är drabbade.

Redan i januari gick Mercedes ut med att man återkallade ett stort antal bilar med dieselmotorer. Nu har man utökat återkallelsen och totalt är det cirka 980 000 bilar som behöver åtgärdas. Det rör modellserierna C-klass, E-klass, G-klass, S-klass, CLS, GLC, GLE samt GLS tillverkade mellan januari 2017 och oktober 2021. Dessutom berörs Vito och V-klass tillverkade mellan januari 2019 och november 2021. Det rapporterar Car-recalls.eu. 

I samtliga fall är det bilar med dieselmotorer som berörs, dels den fyrcylindriga OM654, dels den sexcylindriga OM656. Problemet är att den vakuumstyrda kylvätskepumpen, där det finns risk för läckage. Kylvätska kan tränga in i en elektrisk komponent vilket leder till kortslutning och risk för brand. 

Mercedes rekommenderar att man inte använder bilen mer än nödvändigt till dess att felet är avhjälpt på verkstad. I åtgärden ingår dels byte av den felaktiga ventilen, dels en mjukvaruuppdatering.