Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes återkallar över en miljon bilar

Sju modeller återkallas i totalt över en miljon exemplar då förarkrockkudden kan utlösas oprovocerat på grund av ett elfel.

Ett elektriskt glapp i ratten kan göra att förarkrockkudden hos modellerna A-, B-, C- och E-klass samt GLA, CLA och GLC kan utlösas av misstag. Felet finns hos bilar som är tillverkade mellan november 2011 och juli 2017 och rör bilar i Tyskland, Storbritannien, USA och Kanada. Därför återkallas nu mer än en miljon bilar in för att få felet fixat.

En varningslampa ska lysa om glappet uppstår och om så sker ombeds ägarna att kontakta Mercedes för att åtgärda problemen, vilket tar cirka en timme i anspråk. 30 fall sägs ha rapporterats globalt men ingen krockkudde ska ha utlöst av misstag.

Mercedes understryker att problemet inte har att göra med krockkuddetillverkaren Takatas omfattande problem som vi har belyst tidigare här på teknikensvarld.se.

– Vi har inte några uppgifter på hur många bilar det handlar om och om det påverkar även bilar på den svenska marknaden. Om felet skulle finns på bilen aktiveras en varningssymbol för airbag i instrumentpanelen. Man ska då kontakta en verkstad som är auktoriserad för Mercedes-Benz. Om bilen skulle omfattas av återkallelsen blir kunden kontaktad av oss. Man blir då erbjuden en kostnadsfri åtgärd som tar cirka en timme, säger Fredrik Wahrolén, PR- och kommunikationschef hos Mercedes-Benz Sverige AB, till teknikensvarld.se.