Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes B-klass Electric Drive angör New York

Nu är det dags för Mercedes B-klass att lanseras i USA, dock bara i elektriskt utförande. På bilsalongen i New York visas B-klass Electric Drive som kommer 20 mil på en laddning.

Mercedes B-klass Electric Drive visades som konceptbil på Parissalongen i höstas men när den nu ställs ut på bilsalongen i New York är det i produktionsfärdigt skick, och det är egentligen bara lackeringen som skiljer bilarna åt. Konceptbilen var elektriskt blå medan produktionsbilen bara är… blå.

 Att B-klass Electric Drive premiärvisas i New York beror på att den blir den första och enda B-klassmodellen som lanseras i USA. Dessutom är den amerikanska elbilstillverkaren Tesla en stor anledning till att den eldrivna B-klassen har kommit till. Daimler-koncernen är delägare i Tesla sedan en tid tillbaka och Tesla sägs ha bidragit stort till utvecklingen av den eldrivna B-klassen.

 B-klass Electric Drive är till stora delar en helt vanlig B-klass men under golvet finns ett paket litiumjonbatterier med tillräcklig kapacitet för en maximal räckvidd på 20 mil. Om bilen pluggas in i ett 240-voltsuttag ska det inte ta mer än två timmar att få tillräcklig laddning för tio mils körning.

 Batterierna skickar kraft till elmotorn i fronten som levererar 134 hästkrafter och 310 newtonmeter som enligt Mercedes är att jämföra med en vanlig förbränningsmotor på 3,0 liter. 0-100 km/h ska gå på ”betydligt mindre än tio sekunder” och toppfarten är begränsad till 160 km/h.

 Den eldrivna B-klassen står just nu utställd på New York-salongen men försäljningsstarten i USA dröjer till början av 2014. Vi i Europa får vänta ännu längre än så, oklart exakt hur länge.