Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes backar om självkörande taxibilar

Mercedes lovade att en självkörande taxitjänst skulle vara klar 2021, men nu har Daimlers vd Ola Källenius tvingats att lägga i backen, manuellt. Bakom beslutet finns bland annat dödsolyckan i Arizona där Uber testade en självkörande Volvo XC90.

Så sent som i mars i år lovade Mercedes att rulla ut 10 000 självkörande taxibilar i trafik under 2021. Konceptbilen Vision Urbanetic (bilden ovan) skvallrade om hur framtidens bilar skulle se ut och "köras". Men nu tvingas Mercedes backa. Anledningen är att tekniken för självkörande bilar är för dyr och för komplicerad.

Daimler meddelade nyligen att de måste spara och att då satsa miljardbelopp på en osäker och komplicerad teknik anses inte vara försvarbart.

Bakom beslutet finns också dödsolyckan från mars 2018 där en självkörande Uber Volvo XC90 körde på en kvinna. Och det påstås att det inte var första gången som Uber hade problem med att de självkörande bilarna i testprogrammet inte lyckades att bromsa. Ingen biltillverkare vågar ta chansen att hamna i samma situation som Uber och även i viss mån Volvo Cars gjorde efter en allvarlig olycka. Kritiken och varumärkesförlusten skulle vara förödande i en bransch där tillit och kvalitet är så viktigt.

LÄS MER: Komplexiteten hos självkörande bilar jämförs med Boeings problem

Daimler AG:s svenske vd Ola Källenius.

General Motors har av samma anledning skjutit upp lanseringen av sin självkörande taxitjänst och trots att Google-företaget Waymo lovade att börja med självkörande taxibilar i Arizona i april har Waymos vd John Krafcik sagt att självkörande transport- och lastbilar kanske kommer att lanseras före taxibilarna.

Volkswagen, som är den biltillverkare som kanske investerar allra mest pengar i ny teknik just nu, har lovat självkörande bilar först i mitten av 2020-talet och enligt Volkswagens Alexander Hitzinger har konkurrenterna långt kvar till kommersiellt hållbara projekt.

Till och med självkörande transportbilar anses nu svårare att lösa trots att transportbilens rutt är förutbestämd.