Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes bekräftar extrem supersportbil

På bilsalongen i Paris passade Mercedes på, vid sidan om presentationerna av elbilen EQ och AMG GT Roadster, att kort berätta om deras kommande supersportbil.

Nu är den officiellt bekräftad – Mercedes kommande supersportbil som verkar bli betydligt extremare än både AMG GT och nedlagda SLS AMG. Vi har skrivit om den tidigare men det är alltså först nu som företaget officiellt pratar om den, och det skedde i samband med några av deras andra premiärer på bilsalongen i Paris. Det var Mercedes forsknings- och utvecklingschef Thomas Weber som sa:

– Under ledning av Mercedes-AMG kommer våra prestandaavdelningar gå samman och skapa den mest effektiva och samtidigt med dynamiska och mest spektakulära AMG-bilen genom tiderna. Några skulle kanske till och med kalla den för en hyperbil.

I samband med hans uttalande visades även en silhuettbild upp på den stora bakomliggande skärmen, det är den du ser här nedan.

Denna silhuettbild visade Mercedes under Parissalongen.Denna silhuettbild visade Mercedes under Parissalongen.Denna silhuettbild visade Mercedes under Parissalongen.
Denna silhuettbild visade Mercedes under Parissalongen.

Mercedes extrema supersportbil ses på förhand som en utmanare till AM-RB 001 som Aston Martin har tagit fram tillsammans med Formel 1-stallet Red Bull och erkänt duktige Adrian Newey. I Mercedes fall är det sagt att de ska vända sig till sitt eget stall – Mercedes AMG F1.

Tidigare uppgifter, inofficiella sådana, har sagt att bilen kommer att dra nytta av Mercedes Formel 1-vinnarmotor från 2015 års säsong, det vill säga den överladdade V6-maskinen på 1,6 liter. Men i gatutförande tros den få större volym och ytterligare ett turboaggregat samt någon form av energilagringssystem à la KERS (som används i Formel 1).

Bilen misstänks få namnet R50 där siffran syftar på AMG:s ålder. Mercedes prestandadivision fyller nämligen 50 år nästa år, så bilen är tänkt att stå färdig, eller i alla fall visas upp, under 2017.

På bilden ovan samt i bildgalleriet nedan ses Mercedes CLK GTR från 1999, en GT1-tävlingsbil som även byggdes i ett antal (25 st) gatlegala exemplar då FIA:s reglemente krävde det. Silhuetten ovan påminner en del om just CLK GTR, inte minst tack vare det takmonterade luftscoopet.

Mercedes CLK GTR hade, i gatversionen, en V12-motor på 6,9 liter som pumpade ur sig 612 hästkrafter och 731 newtonmeter. Extrema siffror för sin tid. 0-100 km/h avverkades på 3,8 sekunder och toppfarten låg norr om 320 km/h. CLK GTR hamnade in Guinness-rekordbok, inte för dess prestanda utan för prislappen. Den ansågs på sin tid vara världens dyrare produktionsbil med en prislapp på motsvarande 13,3 miljoner kronor.