Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-bilar ska skicka vägdata till Trafikverket

Har du en ny Mercedes? I så fall kommer du att hjälpa till med kartläggningen av svenska vägars skick. Mercedes har tecknat avtal med Trafikverket om att löpande skicka data från märkets uppkopplade bilar.

Trafikverket har inlett ett nytt projekt för att mäta skicket på svenska vägar. Tillsammans med Nira Dynamics, Univrses och Mercedes-Benz Sverige ska data samlas in och ge en bild av var de dåliga vägarna finns.

Trafikverket mäter årligen skicket på vägnätet med specialfordon, men för att få löpande data tar man nu bland annat hjälp av Mercedes vars uppkopplade personbilar ska skicka data till Trafikverket.

LÄS MER: Nytt kompetenscentrum för att utveckla vägnätet

– Om vi hämtar anonymiserade fordonsdata från uppkopplade personbilar bör vi kunna få bättre beslutsunderlag och därmed ett bättre vägunderhåll, säger Fredrik Lindström, nationell samordnare för vägytemätningar i Trafikverket.

Foto: Mercedes

Den som har en uppkopplad Mercedes kan alltså bli en del i projektet, all data som skickas är dock helt anonymiserad och innan bilen börjar skicka data måste det godkännas av ägaren i Mercedes me-appen.

Mercedes-bilarna ska samla in och skicka data av tre slag. Bilarnas cirka 350 olika sensorer ska mäta vägbanans skick och identifiera bland annat potthål och sprickor, mäta ytans vågighet över längre segment samt samla information om tillfälliga problem som dimma, halka eller stillastående bilar.