Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081028-mercedes-ungern
081028-mercedes-ungern
081028-mercedes-ungern
081028-mercedes-ungern Foto: press foto, do not use for advertising purposes

Mercedes bygger nytt i Ungern

Så sent som i går meddelade Mercedes att man stoppar all produktion under fem veckor runt jul. Men man kan undra hur allvarlig krisen egentligen är för Mercedes när de nu bekräftar planerna på en helt ny fabrik i Ungern.

Med start den 11 december stryper Daimler AG all produktion av Mercedes-bilar. Enligt Daimler-chefen Dieter Zetsche beror det planerade produktionsstoppet på finanskrisen som har slagit hårt mot Mercedes huvudmarknader. Men hur kämpigt har Mercedes det egentligen? I en period då beskeden om varsel på bilfabriker kommer allt tätare meddelar Daimler AG i stället att man står fast vid planen på att etablera en ny Mercedes-fabrik.

Den nya fabriken ska ligga i Kecskemet i Ungern. Fabriken innebär en investering på drygt 8,1 miljarder kronor och den beräknas stå färdig 2012. Det finns dock ett stort frågetecken kring fabriken i Kecskemet – vad ska byggas där? Det första året ska fabriken klara av att bygga 100 000 bilar, men vilka bilar det blir har Mercedes inte avslöjat. Det mesta tyder dock på att det blir två nya modeller baserade på nästa generation A- och B-klass. A-klassen kan komma att få tillökning i form av en liten coupé-cabriolet i stil med Peugeot 207 CC. B-klassen uppges å sin sida ge upphov till en liten terrängvagn. Kanske har Mercedes snappat upp trenden med små bilar i terrängutstyrsel och bestämt sig för att ge VW CrossPolo och CrossGolf en värdig utmanare.

Läs mer