Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes Citan – första skisserna

Ungefär så här tänker sig Mercedes att ersättaren till Vaneo ska se ut. Namnet har Mercedes plockat från orden City och Titan och siktet har man ställt in på Volkswagen Caddy.

Än så länge är det bara namnet och skisserna som är officiella på Mercedes lilla skåpbil. Den nya Citan ska konkurrera med bland andra storsäljaren Volkswagen Caddy och är den andlige ersättaren till Vaneo. Föregångaren byggde på teknik från förrförra Mercedes A-klass och fick bara leva tre år, från 2002 tills att den gick ur tiden 2005. 

 Den nya bilen kommer inte bygga på nästa A-klass, utan kommer i stället dela DNA med nästa generation Renault Kangoo. Det är något Mercedes försöker smyga med i pressmeddelandet, men bilen är faktiskt en del av samarbetet med Renault Nissan-gruppen som inleddes 2010.

 Även om det bara är tvådörrarsvarianten på skisserna så kommer Citan i vanlig tysk ordning att erbjudas i en lång rad variationer. Mercedes hävdar att Citan kommer få baksäte både i en så kallad dual cab och som minibuss, samtliga tillgängliga med varierande hjulbas. Citan kommer även erbjudas med en rad olika bensin-, diesel-, och elmotorer.

 Siktet är inställt på att hinna plocka en marknadsandel på drygt fem procent, vilket betyder 35 000 bilar på den europeiska marknaden. Priset kommer hamna på ungefär samma nivå som konkurrenterna Citroën Berlingo, Fiat Doblo och så systerbilen Kangoo. 

 Mercedes Citan kommer att byggas i Mercedes franska fabrik i Maubeuge. Inte långt därifrån, faktiskt i samma fabrik, är det tänkt att Renault Kangoo ska sättas samman.

 Premiär för de båda bilarna blir på branschmässan IAA i Hannover i september.