Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes CLA – nya fyrdörrarscoupén officiell

Utöver ansiktslyfta E-klassen är den nya modellen CLA Mercedes största nyhet så här långt in på året. CLA är en liten sedanmodell som inspirerats av CLS men undertill är en A-klass.

Den stora bilsalongen i Detroit har slagit upp sina dörrar och som väntat står en helt ny modell i Mercedes monter. Modellen heter – precis lika väntat – CLA och ser ut ungefär som konceptbilen Concept Style Coupé från i fjol. 

 – Responsen på Concept Style Coupé var överväldigande. Den vanligaste kommentaren var ”snälla, sätt den här bilen i produktion”. Och det är precis det vi gör nu, säger Daimler-chefen Dieter Zetsche. 

 Till det yttre må den påminna om stora och lyxiga CLS men rent storleksmässigt är CLA en bil som kommer att konkurrera med Volkswagen Jetta och sedanmodellerna av Audi A3 och BMW 1-serie som båda väntas nå marknaden 2015.

 CLA bygger på MFA-plattformen som även ligger till grund för senaste generationerna A- och B-klass och drivs alltså av tvärställda fyrcylindriga motorer. Trots att CLA i praktiken är en sedanversion av A-klass är den med sina 463 centimeter på längden 4 centimeter längre än nuvarande generation C-klass. Därmed är det ingen vild gissning att nästa C-klass kommer att växa betänkligt i storlek för att bättre passa de asiatiska marknaderna. CLA använder samma hjulupphängningar som A-klassen men har fått en lätt modifierad bakaxel för att skapa vad Mercedes kallar en ”unik dynamisk karaktär”. Som köpare ska man kunna välja mellan Comfort- och Sport-fjädring.

 Mercedes har lagt stor vikt vid de aerodynamiska egenskaperna och CLA har därför ett mycket lågt luftmotståndsvärde på endast 0,23. Man har bland annat gjort frontarean så liten som möjligt, konstruerat nya ytterbackspeglar och monterat olika vingar och sköldar på undersidan som ska styra fartvinden rätt.

 När CLA släpps ut till försäljningshallarna mot slutet av året kommer den förstås att ha det mesta i säkerhetsväg, bland annat automatisk parkkeringshjälp, döda-vinkeln-varnare, vingelvarnare samt adaptiv farthållare med autobromsfunktion. I standardutförande är CLA precis som A- och B-klass framhjulsdriven men mot en extra peng kan den fås med fyrhjulsdrift med Haldex-koppling i kombination med sjustegad dubbelkopplingslåda.

 USA-marknaden får nöja sig med 208 hästkrafter starka CLA 250 medan vi i Europa kan se fram emot betydligt fler motoralternativ. Mest ser vi kanske fram emot CLA 45 AMG som väntas bli en fyrhjulsdriven best med cirka 350 hästkrafter men i andra änden kommer minst lika intressanta CLA 180 som drivs av en fyrcylindriga 1,6-litersmotor med 120 hästkrafter som är samutvecklad med Renault. Det enda dieselalternativet blir inledningsvis CLA 220 CDI.