Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes CLE är presenterad. Efter coupén kommer en cabriolet.Mercedes CLE är presenterad. Efter coupén kommer en cabriolet.Mercedes CLE är presenterad. Efter coupén kommer en cabriolet.
1 AV 2
Mercedes CLE Coupé är ersättare till både C-klass Coupé och E-klass Coupé
2 AV 2
Mercedes CLE är presenterad. Efter coupén kommer en cabriolet.
Foto: Mercedes

Mercedes CLE Coupé och Cabriolet officiella

Nu presenterar Mercedes den nya modellserien CLE som ersätter både C-klass Coupé och E-klass Coupé. Den som vill ha en lång och slank Mercedes med två dörrar bör se hit.

Ut med C-klass Coupé och Cabriolet, E-klass Coupé och Cabriolet och in med CLE Coupé och Cabriolet. Ja, den förändringen gör Mercedes nu när de presenterar den nya modellserien CLE som alltså hamnar mellan C- och E-klass och byggs på den så kallade MRA-plattformsarkitekturen. CLE Coupé börjar säljas i november medan CLE Cabriolet, av förklarliga skäl, dröjer till nästa års cabsäsong.

MercedesMercedesMercedes
1 AV 3
Foto: Mercedes CLE kommer både som Coupé och Cabriolet.
2 AV 3
Foto: Mercedes
3 AV 3
Mercedes
Foto: Mercedes

CLE blir en direkt konkurrent främst till BMW 4-serie, trots att den är lite större. Med 485 centimeter på längden och 186 centimeter på bredden är den åtta centimeter större än BMW 4-serie Coupé. CLE är framför allt en betydligt större bil än utgående C-klass Coupé, axelavståndet är 2,5 centimeter längre och den är totalt 16 centimeter längre och den som har tyckt att C-klass Coupé har för dåligt baksäte kan glädjas åt att CLE har en (1) centimeter högre takhöjd där bak och 7,2 centimeter större benutrymme. Allt enligt Mercedes egna måttuppgifter.

Invändigt ser CLE ut ungefär som alla de senaste modellerna från Mercedes. Förarmiljön domineras av skärmar och senaste generationen MBUX-system. Den så kallade Hyperscreen, som består av tre skärmar sammanfogade av en glasskiva, finns dock inte i CLE. Det gör däremot en läderstropp i framstolarnas ryggstöd. Om man rycker i den fälls framstolarna framåt och det går att ta sig in till baksätet.

1 AV 5
Foto: Mercedes
2 AV 5
Foto: Mercedes
3 AV 5
Foto: Mercedes
4 AV 5
Foto: Mercedes
5 AV 5
Foto: Mercedes

CLE Coupé kommer att säljas med ett relativt stort motorutbud och alla motoralternativ är mildhybrider där en kombinerad startmotor/generator bidrar med 23 hästkrafter. Även om bulorna på motorhuven tyder på att det är en stor V8 som försöker få plats där under så är 450 4Matic det största motoralternativet. Det är en rak sexa på 3,0 liter som ger 381 hästkrafter. Den enda dieselmotorn är 220d och minsta bensinaren kallas kort och gott 200, men har 204 hästkrafter. Båda är bakhjulsdrivna. CLE 200 finns även med fyrhjulsdrift. CLE 300 4Matic är i grunden samma 2,0-litersfyra som CLE 200, men med 258 hästkrafter. Alla motorer kopplas till en nioväxlad automatlåda. AMG-versioner samt laddhybrider kommer framöver.