100420-merca-cls-shooting

Mercedes CLS Shooting Break Concept

Mercedes vill inte bekräfta några produktionsplaner men som vi ser så är CLS Shooting Break nästan produktionsfärdig. Den våta kombidrömmen Mercedes kallar CLS Shooting Break Concept premiärvisas i Peking senare i veckan.

 Ungefär så här kommer nästa Mercedes CLS att se ut. Mercedes hymlar inte med att den nya konceptbilen CLS Shooting Break visar en tänkbar designinriktning för nästa fyradörrarscoupé. Den visar också att Mercedes vill ha en del av den växande kakan som nu äts upp av Audi med deras A5 Sportback och BMW med deras 5-serie GT. Vi kommer inte att vänta i onödan på en halvkombiversion av nästa CLS. CLS Shooting Break är som synes mycket nära produktion, men Mercedes vill ändå sätta konceptstämpeln på den.

Proportionerna är desamma som en traditionell coupé med lång motorhuv, hög midjelinje, och ramlösa fönster. Därefter blir det lite annorlunda i form av taklinjen som inte sluttar lika kraftigt som på en vanlig coupén. Den behåller i stället sin vinkel en bit bakåt för att ge mer plats för bagage längst bak. Detaljerna i den exteriöra formgivningen har till stor del hämtats från nya måsvingen SLS AMG. Den trubbnosade grillen och den rundade bakdelen bär tydliga likheter med måsvingen men däremellan är det nya linjer. Mercedes vill särskilt påpeka att strålkastarna bara har LED-ljus. Enligt Mercedes är det första gången strålkastarnas alla funktioner använder LED-tekniken. Totalt används 71 LED-lampor i varje strålkastarinsats. De nya strålkastarna kommer att användas i produktionsbilar redan nästa år.

Interiören präglas starkt av naturliga material såsom trä och läder. Äkta trä används i instrumentpanelen, mittkonsolen, dörrsidorna och lastgolvet. Nästan tio kvadratmeter läder används i interiören och höjdpunkten är de fyra sadelväskorna som hänger längs med bagagerummets sidor. Där är det tänkt att man ska stoppa all känslig last, till exempel dator eller – som vi ser på bilderna – golfbollar.

CLS Shooting Break drivs av en helt ny V6-motor på 3,5 liter som är den första i en helt ny generation V-motorer från Mercedes. Mercedes vill inte säga så mycket om den nya motorn, bara att den har nya piezoinsprutare som ska ge en mjukare gång och att den är utrustad med start/stopp-system. Effekten 306 hästkrafter 370 Nm.

Läs mer

Test & provkörningar