Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110407-mercedes-a-klass
110407-mercedes-a-klass
110407-mercedes-a-klass
110407-mercedes-a-klass

Mercedes Concept A-Class visar nya former

Mercedes bjuder på ett smakprov av nästa generation A-klass. MPV-formerna åker på soptippen till förmån för sportigare former som ska göra A-klass till en konkurrent till Audi A3 och BMW 1-serie.

En ny generation A-klass är på ingång och nu bjuds vi på en smygtitt på den nya bilen i form av konceptbilen Mercedes Concept A-Class som ska premiärvisas på Shanghai Motor Show senare i april. Som vi kan se på bilderna, och som vi har misstänkt sedan tidigare, blir nya A-klass en mindre MPV-lik bil. Konceptbilen som ska ställas ut i Shanghai ger ett betydligt lägre och sportigare intryck än dagens A-klass.

Anledningen till detta är att Mercedes vill konkurrera med Audi A3 och BMW 1-serie. Nuvarande A-klass står mer eller mindre i en klass för sig som den ensam mini-MPV med premiuminriktning men nu vill Mercedes uppenbarligen att A-klassen ska bli en mer direkt konkurrent till A3 och 1-serie. Det aggressiva formspråket med flödande linjer och många konkava ytor ligger i linje med de senaste konceptbilarna CLS Shooting Brake och inte minst F800.

Under den coupélika karossen finns en ny framhjulsdriven plattform kallad MFA och som drivlina har Mercedes valt en tvärställd fyrcylindrig bensinmotor på 2,0 liter som ingår i Mercedes nya motorserie M270. Med direktinsprutning och turbo blir effekten 210 hästkrafter. Motorn samarbetar med en dubbelkopplingslåda.

Vi kan ana att Mercedes inte tänker låta nya A-klassen vara särskilt spartansk, lyxutrustning som förut endast funnits i stora och dyra bilar kryper allt längre ned i storleks- och prisklasserna och Mercedes avser spinna vidare på den trenden. Konceptbilen är utrustad med den radarbaserade farthållaren som håller avståndet till framförvarande bil, vilket Mercedes anser vara världspremiär i kompaktklassen. Nya generationen Mercedes A-klass lanseras någon gång under nästa år.

https://youtu.be/mpUGlqJQNHI?height=347&width=575

Läs mer

Test och provkörningar