Mercedes Concept IAA officiell – silverpilen som ändrar form

I jakten på lägre förbrukning tänker sig Mercedes att framtidens bilar kommer att ändra form under färd. I Frankfurt visas konceptbilen IAA som blir nästan halvmetern längre i hög fart.

Porsche går på elbilsspåret med sitt koncept Mission E, men Mercedes tar sig an framtidens bränslebesparingsutmaningar på ett helt annat sätt. Bilsalongen i Frankfurt har i dag öppnats för pressen och där står konceptbilen Mercedes IAA utställd. IAA står för Intelligent Aerodynamic Automobile och är en tydlig fingervisning om vad som är den stora nyheten.

Mercedes har kort sagt tagit idéen med en utfällbar spoiler till en ny nivå. I låg fart ser IAA-konceptet ut ungefär som en vanlig bil, kanske kommer nästa generation CLS att se ut ungefär så här, men när hastigheten överstiger 80 km/h förlängs karossen drygt 40 centimeter, till totalt 543 centimeter.

Mercedes kallar det ”Design Mode” och ”Aerodynamic Mode”. I det senare skjuts åtta segment ut ur baken och gör den 39 centimeter längre. Framtill skjuts en sektion 2,5 centimeter framåt samtidigt som läppen i underkant av stötfångaren åker bakåt och ändrar vinkel för att styra luften optimalt under bilen. Till och med fälgarna ändrar form för att minimera luftmotståndet. I Aerodynamic Mode har IAA en luftmotståndskoefficient på 0,19, vilket kan jämföras med fyrdörrarscoupén CLA vars 0,21 var rekordlågt vid lanseringen.

Drivlinan består av en elmotor och en bensinmotor som totalt ger 279 hästkrafter. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. I Aerodynamic Mode kan IAA ta sig 66 kilometer enbart på el. I det korta Design Mode minskar räckvidden till 62 km. Koldioxidutsläppet varierar från 28-31 g/km. Mercedes passar dessutom på att klaga lite på EU-körcykeln som inte ger IAA-konceptet rättvisa. Eftersom EU-körcykeln till två tredjedelar består av stadskörning drar IAA-konceptet ingen större nytta av sina aerodynamiska knep. Bränslebesparingarna är desto större i verkligheten, enligt Mercedes.